Erişilebilirlik

Beyin Dalgalarını Ölçebilen Cihaz Çığır açacak


Kafa travması geçirdiğinizde travma ne kadar hafif olursa olsun yapmanız gereken tek şey var, o da durumunuzun ciddiyetinin ne olduğunu anlamak için hastaneye gitmek. Ancak beyin dalgalarını tarayan taşınabilir bir cihaz, beyin hasarını belirlemede çığır açacağa benziyor. Hala geliştirilmekte olan bu cihaz, beyin dalgalarını tarayarak ölüme yol açabilecek beyin travmalarında önceden önlem alınmasını sağlayacak.

Ünlü oyuncu Vanessa Redgrave’in kızı, tanınmış aktör Liam Neeson’un eşi olan aktris Natasha Richardson, çok yetenekli bir sanatçıydı. Ancak kayak yapmayı öğrenirken düştü ve kendisini bir sure iyi hissettiğini sandıktan sonra 45 yaşında hayata veda etti.

Richardson, bazılarının “yürü, konuş ve öl sendromu” dedikleri durum yüzünden öldü.

Kısaca AOL olarak bilinen Amerika Online’ın sahibi olduğu holding bağlı BrainScope firmasının yöneticisi Michael Singer, ürettikleri taşınabilir beyin tarama cihazının, Richardson’un hayatını kurtarabileceğini söylüyor:

"Tasarladığımız cihaz, Richardson’ın geçirdiği ciddi beyin travmasını zamanında ortaya çıkarabilir ve hem ünlü oyuncu, hem de ailesi için durumunun ne denli tehlikeli olduğunu açıklığa kavuşturabilirdi."

Michael Singer, BrainScope firmasının geliştirdiği beyin tarayıcısının pille çalışan, taşınabilir, oldukça ucuz ve kullanılması kolay bir cihaz olduğunu söylüyor. Singer’a göre cihazı spor takımlarının koçları da, askeri sağlık görevlileri de kullanabilir. Günümüzde beyin dalgalarını tarayan pahalı ve sadece usta teknisyenler tarafından kullanılan cihazlar, yalnızca hastanelerde bulunuyor.

Hastalıklarla Mücadele ve Kontrol Merkezi, her yıl yaklaşık bir milyon 400 bin kişinin beyin travmasına bağlı yaralanma geçirdiğini bildiriyor. Ancak birçok travma, tespit edilmediği için bu rakam çok daha yüksek olabilir.

Savunma Bakanlığı eski doktorlarından Dan Cohen şimdi sağlık sektöründe danışmanlık yapıyor. Doktor, şiddetli olmayan beyin sarsıntıları için bile erken teşhisin çok önemli olduğunu, tekrarlanması durumunda travmaların zihinsel bozukluklara yol açacağını söylüyor.

Singer, Irak ve Afganistan’da görev yapan askerlerin yüzde 20’sinin farklı derecelerde beyin sarsıntısı geçirdiklerini belirtiyor. Askerler, beyin sarsıntısının hastaneye gitmelerini gerektiren bir yaralanma olduğunu bildikleri halde hemen görev başına dönmek için geçirdikleri travmayı ciddiye almıyorlar.

Şu anda savaş alanında kullanılacak bir cihaz yok. Sağlık ekipleri, beyin sarsıntısının ciddiyetini anlamak için parmak saydırma, ezberden okuma gibi son derece ilkel testler uyguluyor.

BrainScope firmasının geliştirdiği cihazın reklamını yapmak için erken olduğunu, ancak araştırmaların umut vadettiğini söyleyen Cohen, yeni cihazı, artık yaygınlaşan taşınabilir kalp şok cihazıyla karşılaştırıyor:

"Birçok yerde duvarda bir cihazın asılı duracağını ve kalp krizi geçirerek yere yığılan bir kişinin göğsüne bu cihazı bağlayarak yaşama döndüreceğimizi hiç kimse düşünemezdi."

BrainScope firması, Amerika’nın dört bir yanından kafa travması geçiren hastalara ilişkin veri topluyor. Şirketin geliştirdiği taşınabilir cihazın bir yıl içinde değerlendirme ve onay işlemleri için Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’ne gönderilmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG