Erişilebilirlik

Grip Mevsimi İçin Hazırlıklar Son Hızla Devam Ediyor


Amerikalı uzmanlar, grip mevsimi için hazırlıklarını son hızla sürdürüyor. Domuz gribine yol açan H1N1 virüsüne karşı üretilen aşıların denenmesine devam edilirken, Dünya Sağlık Örgütü, grip mevsimi başlamadan çok sayıda aşının dağıtılmasını umuyor. Öte yandan domuz gribinin, 1918 yılında patlak veren İspanyol gribi salgınıyla gösterdiği benzerlikler de araştırılıyor. Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Kamu Sağlığı Fakültesi, hızla mutasyona uğrayan domuz gribi virüsünü inceleyen ve alınması gereken önlemleri belirleyen merkezlerin başında geliyor. Maryland eyaletinin Baltimore kentindeki üniversiteyi ziyaret eden Amerika’nın Sesi, 1918 yılındaki küresel salgına benzer yeni bir grip salgını beklenip beklenmediğini araştırdı.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında yaklaşık 100 bin kişide domuz gribine yol açan H1N1 virüsü görüldüğünü açıkladı. Ancak pek çok uzman, domuz gribi olduğu doğrulanmamış daha milyonlarca vakanın varlığından şüpheleniyor.

Kuzey yarımkürede bu sonhabarda çok sayıda kişinin gribe yakalanacağı sanılıyor. Ancak domuz gribinin ne gibi bir tehdit oluşturacağı, henüz netlik kazanmış değil.

Johns Hopkins Üniversitesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji anabilim dalı uzmanlarından Doçent Doktor Andrew Pekosz, H1N1 virüsünün, 1918’deki salgına yol açan İspanyol gribiyle bazı benzerlikler gösterdiğini söylüyor. 1918’deki grip salgını, dünya nüfusunun üçte birini etkisi altına almış, en az 50 milyon kişi yaşamını yitirmişti. Ancak Pekosz, domuz gribinin aynı yolu izleyeceğini düşünmüyor.

Pekosz “2009 yılında başgösteren H1N1 virüsü, 1918’deki virüsün taşıdığı en önemli özelliklerden birini taşımıyor. Bu özellik, virüsün, bulaştığı kişiyi hastalama şiddeti. Bu nedenle, bu yılki domuz gribi virüsünün mutasyona uğrayıp 1918’deki virüs kadar öldürücü hale geleceğini sanmıyorum,” diyor.

Ancak uzman, H1N1 virüsünün bu sonbaharda kuzey yarımküredeki grip vakalarının çoğundan sorumlu olacağı uyarısında bulunuyor. Doktor Pekosz “Şu anda grip mevsiminin tam ortasında bulunan güney yarımküreye baktığımızda bu yıl hastalık sezonunun erken açıldığını görüyoruz. Virüs, normal bir grip sezonunda olduğundan daha hızlı yayılıyor ve daha fazla kişiyi hasta ediyor. Kuzey yarımkürede de havaların soğumaya başlaması ve grip hastalığının yayılması için ideal koşulların oluşmasıyla aynı eğilimin görülebileceğini söylemek mümkün,”diyor.

Her grip virüsü, farklı özellikler taşıyor ve genel nüfusun farklı gruplarını hedef alıyor. 1918’deki grip salgını, çok sayıda sağlıklı genç yetişkinin ölümüne neden olmuştu. Ölenlerin neredeyse yarısı, 20 ila 40 yaşlar arasındaydı.

Bu olgunun, şimdi tekrarlandığı görülüyor. Grip hastalığından en çok etkilenen yaşlıların H1N1 virüsünden daha az zarar gördüğü saptanıyor. Bu durum, yaşlıların yıllar boyunca bazı virüslere karşı bağışıklık geliştirmeleriyle açıklanabilir.

Doktor Pekosz “Elimizde, H1N1 virüsünün genç ve sağlıklı yetişkinleri hedef aldığına dair bulgular var. Hastalık, özellikle çocuklarda ve gebe kadınlarda daha şiddetli seyrediyor. Bu nedenle grip mevsimi başladığında risk altındaki bazı grupların çok daha dikkatli olmaları gerekiyor,”diyor.

Pekosz ve diğer uzmanlar, kuzey yarımkürenin normalden daha şiddetli geçecek bir grip mevsimine karşı hazırlıklı olması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Bu sonbaharda daha fazla sayıda kişinin grip virüsü kapması, bu nedenle ciddi vaka sayısı ve H1N1 virüsünün yol açacağı ölümlerin artması bekleniyor.

Ancak uzmanlar yine de halkı paniğe kapılmamaya çağırıyor. 1918 yılında salgın başgösterdiğinde, grip aşısı yoktu. Uzmanlar, herkesin, aşılardan ve enfeksiyon ilaçlarından yararlanması gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG