Erişilebilirlik

Obama Sağlık Reformu Planını Kongre'ye Anlattı


Başkan Barack Obama Kongre’nin her iki kanadının hazır bulunduğu oturumda, her Amerikalı’nın kaliteli sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayacak sağlık reformunu gerçekleştirme konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Başkan, istediği reformun, devletin kişilere sağlık sigortası sunmasını ve şirketlerin, hastalığı eski olduğu gerekçesiyle kişiyi sigortalamaktan kaçınmasını yasaklayacağını açıkladı. Başkan dün akşamki konuşmasını, reforma Cumhuriyetçilerin desteğini kazanabilmek ve reform hakkında çıkartılan olumsuz haberleri durdurabilmek için yaptı.

Başkan Obama sözlerine, hükümetinin kararlı ve cesur davranarak ekonomiyi kurtardığını fakat krizleri temizlemek için değil geleceği inşa etmek için iktidara geldiğini söyleyerek başladı. Başkan yüz yıla yakın bir süredir Amerika’nın gündeminde olduğu halde, henüz hiçbir yönetimin sağlık reformunu gerçekleştirmede başarıya ulaşamadığını hatırlattı. Sağlık alanındaki mevcut durumun kabul edilemez olduğunu belirten Başkan, değişiklik yapılmazsa daha çok ailenin iflasa sürükleneceğini, daha çok insanın sağlık sigortasını kaybedeceğini ve bunun sonucu olarak da daha çok kişinin öleceğini belirtti.

Her iki partiye mensup üyelerle ortak bir zemin üzerinde anlaşmaya çalışacağını belirten Başkan, reforma karşı çıkanları, önerileri çarpıtmaktan kaçınmaya çağırdı.

Başkan, reformun temel ilkesinin, ihtiyacı olana sağlık hizmeti sunmak, sağlık sigortası olanlara da güvence sağlamak olduğunu bildirdi.

Başkan günlerden beri beklenen konuşmasında amacının, ailelerin, işverenlerin ve hükümetin sağlık hizmeti masraflarının her geçen gün daha pahalı hale gelmesine son vermek olduğunu da kaydetti.

Obama partizan niyetlerle sürdürülen korkutma taktikleri ve sağlık reformunu dürüstçe tartışmaktan kaçınmanın halkın kafasını karıştırdığını söyledi.

Önerdiği reformun maliyetinin on yılda 900 milyar dolar hesap edildiğini belirten Obama, bunun da, Irak ve Afganistan savaşlarına harcanan paradan çok daha az olduğuna işaret etti.

Bütçe açığını tek bir dolar bile büyütecek bir sağlık reformunu imzalamayacağını kaydeden Obama, beklenen tasarruflar gerçekleşmediği taktirde, doğabilecek açığın devlet harcamalarından kesintiler yaparak kapatılacağını kaydetti.

Cumhuriyetçiler ve bir bölüm Demokratlar devletin sağlık sigortası sağlamasının masrafının çok yüksek olacağını ve zaten yüksek olan bütçe açığını daha da büyüteceğini öne sürüyor. Başkan ise planın özel sigorta şirketleri arasında rekabeti sağlayarak harcamaları düşüreceğini belirtiyor.

Beyaz Saray yetkilileri Amerika’da bir sağlık reformu krizi olduğunu muhalefetteki Cumhuriyetçiler’in bile kabul etmek zorunda kaldıklarını söylüyor. CNN televizyonunun yaptığı yeni bir kamuoyu yoklaması Amerikalılar’ın üçte ikisinin reformu istediğine ve reforma karşı çıkanların oranının yüzde 25’le sınırlı kaldığına işaret ediyor.

XS
SM
MD
LG