Erişilebilirlik

Akil Adamlardan Avrupa Birliği'ne Uyarı


Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin tartışmaların daha tarafsız ve rasyonel olmasına katkı sağlamak amacıyla 2004’te oluşturulan Bağımsız Türkiye Komisyonu, ikinci raporunu açıkladı. Komisyon tarafından yayımlanan ilk raporda Avrupa Birliği’ne Türkiye’yle üyelik müzakerelerine başlama çağrısı yapılıyordu. “Avrupa’da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak” başlığını taşıyan bu raporda ise süreci raydan çıkarma çabası içinde olan bazı Avrupa Birliği liderleri net bir şekilde eleştiriliyor.

Komisyon hehangi bir isim telaffuz etmiyor ama yapılan tanımlamalar eleştirinin odağında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Başkanlığını eski Finlandiya Cumhurbaşkanı ve Nobel Ödülü sahibi Martti Ahtisaari’nin yaptığı Bağımsız Türkiye Komisyonu’nda eski Fransa Başbakanı Michel Rocard, İtalyan Senatosu Başkan Yardımcısı Emma Bonino ve eski Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Hans van den Broek gibi isimler yer alıyor.

Raporda, oybirliğiyle alınan müzakere kararının ardından bazı AB liderlerinin olumsuz açıklamalar yaparak, alternatif arayışlar içine girerek ya da müzakereleri engellemeye çalışarak süreci raydan çıkardığı belirtiliyor. “Avrupa hükümetleri taahhütlerini yerine getirmeli, Türkiye’ye adil davranmalı ve hak ettiği saygıyı göstermelidir. Türkiye de AB’ye katılım konusundaki istekliliğini ve ciddiyetini teyit etmelidir” ifadesi de raporun ruhunu özetler nitelikte.

Hans van den Broek, Türkiye konusunun Avrupa Birliği açısından bir kredibilite sorunu olduğunu ve bunun sadece Türkiye’ye karşı değil tüm Müslüman dünyasına karşı bir sorumluluk olduğunu söylüyor.

Türkiye ile müzakerelerin ortak hedefinin katılım olduğunu teyit eden rapordan, Türk hükümetine yönelik olarak “reform sürecini canlandırmak için hem Avrupa Birliği’ne hem de Türk halkına vermiş olduğu sözü tutması gerektiği” mesajı veriliyor. PKK ve hapisteki lideri Öcalan’ın meşru siyasi muhatap olmadığının vurgulandığı belgede Kıbrıs sorunu konusunda yürütülen müzakereler son şans olarak tanımlanıyor. Raporda, bu müzakerelerde olumlu sonuç alınamaması halinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin duracağı öngörüsüne yer veriliyor.

Raporun açıklanması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin kimliğinin Avrupa Birliği üyeliğiyle bağlantısı üzerinde oldukça fazla duruldu. Bu sorulara en net yanıt ise Emma Bonino’dan geldi.

Bonino, Avrupa kimliğinin ne olduğu sorusuna cevap verilemediğini hatırlatarak “Bu soruya biz cevap veremezken neden Türkiye gündeme geldiğinde kimlik ve kültür konusuna atıf yapıyoruz” dedi.

XS
SM
MD
LG