Erişilebilirlik

Başkan Obama'yı Zor Günler Bekliyor


Kamuoyu yoklamaları Başkan Barack Obama’ya desteğin, sağlık sistemindeki reform ve Afganistan Savaşı yüzünden düştüğünü gösteriyor. Bu iki konuda Başkan’ı önümüzde zor günler bekliyor.

Sağlık reformu Başkan’ın iç politika alanında en çok önem verdiği konu… Ancak son kamuoyu yoklamaları, bu konunun iyi yönetilmediğine inanların sayısının giderek arttığını gösterdi. Bu da, Kongre’de reformu önlemeye çalışan Cumhuriyetçiler’in elini güçlendiriyor.

Weekly Standard dergisinin editörlerinden Fred Barnes, Obama’nın halktan gördüğü desteğin azaldığını söylüyor. Barnes, “İyi bir konuşmacı olmakla birlikte, Başkan Obama sağlık reformunda ikna edici olamadı. Bu nedenle, sağlık sisteminde reform önerisini kabul ettirmede zorluk çekiyor. Sevilmeyen bu konu Başkan’ın desteğini de düşürüyor.”diyor.

Sağlık reformunu destekleyenler Kongre’nin tatilde olduğu Ağustos ayında kendilerini savunma durumunda bulurken, reformu istemeyenler de yanlarına kendi görüşlerindeki Kongre üyelerini alıp meydanlara çıkarak, Obama planı hakkındaki şikayetlerini dile getirdiler. Sağlık reformuna karşı çıkan bir Amerikalı, Obama’nın halkı korkutmaya çalıştığını iddia ediyor. Amerikalı, “Benim bir sorunum olmadığı gibi sorunu olan başka birini de tanımıyorum. Fakat Obama bizi korkutup sorunumuz olduğunu söylüyor ve vergilerimizi artırmaya çalışıyor.” diyor.

Başkan Obama ise halka güvence vererek sağlık reformu alanında yeniden destek kazanmaya çalışıyor. Obama, “Kullanılan tüm korkutma taktiklerinden en tehlikelisi sağlık alanında hiçbir şey yapmamaktır.” şeklinde konuşuyor.

En son kamuoyu yoklamalarından bir bölümü, Başkan’a desteğin yüzde 50 olduğunu gösterdi. Bu destek Obama iktidarının ilk günlerinde çok daha yüksekti. New York Daily News’un siyaset yazarlarından Tom DeFrank , Obama’nın artık gündemi kontrol edemediğini önesürüyor. DeFrank, “Gündemini kaybettiği açıkça görülüyor. Kontrolu elinden kaçırdığı ve olayların peşinden sürüklenmeye başladığı izlenimi veriyor. Başkan kötü bir yaz geçirdi. Halktan gördüğü destek azaldı ve bırakın muhalefetteki Cumhuriyetçiler’i, bağlı olduğu Demokrat partili üyelerin desteği bile zayıflıyor. Sağlık reformu tehlikede…”’diyor.

Siyasi uzmanlar sağlık reformu konusunun sadece Başkan için değil gelecek yılki Kongre seçimine girecek olan Demokrat Kongre üyeleri için de hassas ve tehlikeli bir konu olduğuna işaret ediyor.

Eski Başkan Bill Clinton’un iktidarının ilk günlerinde gündeme gelen sağlık reformu Cumhuriyetçilerin güçlü direnişiyle karşılaşmıştı. Cumhuriyetçiler’in 1994 seçimlerinde Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa yeniden sahip olmalarında, bu konu önemli rol oynamıştı. Ancak Clinton reformdan vaz geçilmemesini öneriyor.

Clinton, “Bu konuda bir yasa yapmalıyız. Ve bunun Kongre’den geçirebileceğimiz en iyi yasa olması gerekiyor. Fakat hiçbir şey yapmamak, sadece ekonomi ve sağlık hizmetleri açısından yapabileceğimiz en kötü iş olmakla kalmaz, Demokratlar için de büyük kötülük olur. Ve bunu Cumhuriyetçiler gayet iyi biliyor.” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçiler sağlık reformunun, rekor düzeylere çıktığı bir ortamda bütçe açıklarını daha da artıracağını ve hükümetin sağlık sektörüne müdahalesine yol açacağını öne sürerek, destek kazanıyor.

Sağlık hizmetlerinde reform konusundaki tartışmaların Kongre tatilden döndükten sonra daha da artması bekleniyor.

Sağlık hizmetleri reformunun yanı sıra, Afganistan savaşına halk desteğinin zayıflaması da Başkan Obama için sorun yaratıyor. Washington Post gazetesi ile ABC televizyonunun ortak araştırması, bu savaşı destekleyenlerin oranının yüzde 47, desteklemeyenlerin oranının yüzde 51 olduğunu gösterdi.

Afganistan’daki Amerikan ve NATO kuvvetlerinin komutanı Stanley McChrystal son raporunda, bu ülkedeki durumun ciddi olduğunu, fakat başarıya ulaşmanın da mümkün olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG