Erişilebilirlik

Türkiye Suriye ve Irak'a Suyu Artırmıyor


Enerji Bakanı Taner Yıldız, kuraklıkla mücadele eden Irak ve Suriye’ye giden su miktarını artırmanın mümkün olmadığını açıkladı.

Yıldız, bu açıklamayı Ankara’da iki ülkenin temsilcileriyle görüşmesinden sonra yaptı.

Irak ve Suriye, Türkiye’yi Dicle ve Fırat’tan kendi topraklarına akan suyu hidroelektrik santraller kurarak kısıtlamakla suçluyor.

Bu iki ülkeye su miktarının artırılmasının Türkiye’nin su ihtiyacını tehlikeye sokabileceğini savunan Yıldız, Şam ve Bağdat’ı ellerindeki suyu daha verimli kullanmaya çağırdı.

Enerji Bakanı, Türkiye’nin saniyede 517 kübik metre suyu serbest bıraktığını ve böylece ortalama miktar olan 500 kübik metrenin üzerine çıktığını buna rağmen Irak ve Suriye’nin suyun azaltıldığı konusunda ısrar ettiklerini söyledi.

Irak Su bakanı Abdül Latif Reşit, ülkesinde ortalamanın altında kalan yağış miktarının tarım sektörünü zora soktuğunu ve içme suyu rezervlerini tehdit ettiğini vurguladı.

Suriyeli bakan da Irak’a yardımcı olmak için Fırat’tan akan suyun serbest bırakılan oranını yüzde 58’den yüzde 69’a çıkardıklarını belirtti.

Türkiye, Irak ve Suriye arasındaki üçlü bakanlar düzeyindeki su zirvesinin ana gündem maddesi bölgedeki kuraklık ve Suriye ile Irak'ın su ihtiyacı. Ağır bir kuraklıkla karşı karşıya olan Irak, Fırat Nehri debisinin hızla düşmesi sonucu geçen ay Türkiye ve Suriye'den acil toplantı istemişti. Bu su zirvesi, Fırat ve Dicle nehirlerinin durumunu tartışmayı ve de bölgedeki su kaynaklarının yönetilmesi amacıyla bir mekanizmanın oluşturulmasını amaçlıyor. Kısa adı TÜRKSAM olan Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Celalettin Yavuz Ankara’da yapılan su zirvesini radyomuza değerlendirdi.

Elif Özmenek'in Doç. Dr. Celalettin Yavuz ile yaptığı söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG