Erişilebilirlik

2 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın Azerbaycan'ı rahatsız ettiğini yazıyor. Haberde, Türkiye-Ermenistan sınır kapısının Dağlık Karabağ'ın işgali üzerine kapatıldığı hatırlatılıyor:

"Ermenistan ile Türkiye'nin kendi aralarındaki ilişkileri düzetme yönündeki yeni girişimi Washington ve Brüksel tarafından takdirle karşılandı. Ancak Ankara ile Erivan arasındaki benzer bir girişime bu yılın başında engel olan komşu Azerbaycan, yeni sürecin geleceğine ilişkin kaygılar oluşmasına neden oldu. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılmasına sert ifadelerle karşı çıktılar. Azerbaycan, Nisan ayında da sınır kapısının açılması gündeme geldiğinde, bunu Türkiye'nin ihaneti olarak tanımlamıştı. Azeri yetkililer ayrıca doğalgaz ve petrolün de Türkiye üzerinden ihracından vazgeçebilecekleri tehdidinde bulunmuştu."

Washington Post Kuzey Kore'nin Amerika ile doğrudan diyalog kurmak isteğine karşı Obama yönetimini uyarıyor. Gazete, Pyongyang hükümetinin daha önce de defalarca söz verip tutmadığını hatırlatıyor:


"Kuzey Kore, geçmişte de izlediği söz verip tutmama taktiği sayesinde hem bir yandan nükleer silah üretimi çabalarını sürdürebildi, hem de ciddi bir ekonomik yaptırım veya dışlanma ile karşılaşmadı. Obama yönetimi, bu kısır döngüyü kıracağını savunuyor. Pyongyang'ın altılı görüşmelere bir an önce dönmesini talep ediyor. Ancak bir yandan da Kuzey Kore ile diyalogu sürdürmek adına Stephen Bosworth'u özel temsilci olarak atadı. Bosworth, eğer bir fayda sağlayacaksa Pyongyang'a gitmeye hazır olduğunu söyledi ve bazı teşvikler sağlanabileceğini açıkladı. Kuzey Kore'nin tavrında kayda değer bir değişiklik olmadan Bosworth Pyongyang'a giderse, Kim'in kaba ancak etkili diplomatik yöntemleri bir kez daha başarıya ulaşacaktır."


Boston Globe
gazetesi Japonya'da Demokratik Parti'nin iktidara gelmesinin, Amerika'nın çıkarlarına yarayabileceği görüşünde. Gazete, yeni hükümetin Kuzey Kore'yi yeniden masaya oturtma konusunda daha istekli olabileceğini de yazıyor:


"Eğer yeni Japon hükümeti, Kuzey Kore ile müzakereleri başlatmayı öncelikli bir hedef olarak görürse, Amerika ve Asya'daki müttefikleri bölge güvenliğine yönelik en büyük tehdidi çözebilirler. Obama, bu konuda yeni hükümeti ikna etmek için bütün gücünü kullanmalıdır. Eğer Kuzey Kore nükleer programından ve füze denemelerinden vazgeçerse, Japonya'nın Amerika'ya olan askeri bağımlılığı da azalacaktır. Böyle bir gelişme, hem Demokrat Parti lideri Hatomaya, hem Amerika hem de Asya'nın istikrarı açısından bir zafer olacaktır."


USA Today, Amerika'daenflasyon oranının düşmesini gerekçe göstererek emekli maaşlarına zam yapılmaması çağrısında bulunuyor:


"Sosyal güvenlik yasaları, fiyatların artmasına paralel olarak maaşların da artmasını öngörüyor. Ancak fiyatlar düştüğünde, maaşlar düşmüyor, sabit kalıyor. Emekli olmayanlar ise böyle bir hakka sahip değil. Şu an çalışanların büyük bir kısmı yıllardır zam almadı. Yaşanan kriz nedeniyle birçoğunun ücreti düştü. Önemli bir kısmı artık maaş bile alamıyor. Bu zor ekonomik koşullarda yaşam mücadelesi veren vatandaşlarla kıyaslandığında, emekliler çok daha iyi bir durumda. Dolayısıyla gelecek nesilleri daha fazla borca sokmaya veya bundan sonra emekli olacakları maaş alamaz duruma getirmeye hakları yok. Emekli maaşları konusu, mali sorumluluktan dem vuran Kongre üyeleri için de önemli bir sınav olacaktır."

XS
SM
MD
LG