Erişilebilirlik

Türkiye-Ermenistan Açılımından Amerika da Memnun


Amerika Helsinki Komisyonu Başkanı Senatör Benjamin L Cardin ve Başkan Yardımcısı Kongre Üyesi Alcee L. Hastings Türkiye-Ermenistan arasında yürütülen diplomatik görüşmelerde elde edilen gelişmeden memnuniyet duyduklarını açıkladılar.

Senatör Cardin tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘Türkiye ve Ermenistan’ın ilişkileri normalleştirme yönünde attıkları adımları memnuniyetle karşılıyorum ve Amerika ile yakın ilişkide olan iki ülkenin de açık ve yapıcı diyalog sayesinde, yakaladıkları bu olumlu havayı sürdürmelerini umut ediyorum. İsviçre’nin arabuluculuğu da takdiri hak ediyor’ ifadeleri yer aldı.

Kongre Üyesi Hastings ise, gelişmelerin cesaret verici olduğunu ve sınırın açılmasının Türkiye ve Ermenistan halklarına, bölgenin istikrar ve güvenliğine yarar sağlayacağını kaydetti.

Türkiye ile Ermenistan, arasında İsviçre’de dün parafe edilen ilk protokol gereği iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulacak ve karşılıklı olarak diplomatik temsilcilik açılmasını, iki ülke arasındaki mevcut sınırın da karşılıklı olarak tanınmasını öngörüyor.

Protokoller Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülüp kabul edildikten sonra uygulanacak.

XS
SM
MD
LG