Erişilebilirlik

Almanya'da Türkler Arasında Borçlanma Artıyor


Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT bundan kısa bir süre önce, Avrupa Birliği ülkelerine göçmenlerin ekonomik kriz nedeniyle daha da kötüleşen durumlarının ihmal edilmemesi çağrısında bulundu. Tüm veriler krizden en çok etkilenenlerin başında göçmenlerin geldiğini gösteriyor. Almanya’da göçmen ailelerin en büyük sorunlarından biri aşırı borçlanma.

Almanya’da dört milyona yakın hane aşırı borçlu ve mali yükümlülükleri yerine getiremeyecek durumda. Federal hükümetin son borç raporuna göre, bu kişilerin ortalama borç miktarı 37 bin Euro civarında. Borçlanmaların sebebi olarak işsiz kalmak yüzde 30’la ilk sırada yer alıyor. Serbest meslek icra ederken iflas ederek borçlananların oranıysa yüzde 10. Ailevi nedenlerle borç batağına saplananlarsa yüzde 14’lük bir ağırlığa sahip. İstatistiklerdeki en önemli sayılardan biriyse, borçluların yüzde 19'unu göçmen kökenlilerin oluşturması. Bu rakam nüfusa oranlandığı zaman, 800 bine yakın göçmenin aşırı borçlu yaşadığı ortaya çıkıyor. Uzmanlar bunlardan 200 bininin Türk göçmelerden oluştuğunu belirtiyor. Sokaktaki vatandaşa mikrofonu tutunca, durumun çok ciddi olduğu ortaya çıkıyor.

Almanya’daki Türklerin son yıllarda karşılaştığı en büyük sorunların başında işsizlik ve buna paralel olarak artan yoksulluk geliyor. Türklerin yüzde 34´ünün mesleki bir diplomaya sahip olmaması, yani kalifiye olarak tanımlanmamaları işlerini daha çabuk kaybetmelerine yol açıyor. İşsizlik, borç batağının ilk adımı olarak tanımlanıyor. Almanya Türk Toplumu 2’nci Başkanı Bahattin Kaya, borçlanma ve işsizlik arasında bağlantı kurarak, ekonomik kriz sonrası dönemde de meslek diploması olmayanların iş bulma şansının çok azalacağını savunuyor.

Uzmanlar önümüzdeki aylarda Almanya’daki resmi işsiz sayısının dört milyon sınırını aşacağını, Türkler arasındaki işssizlik oranının da yüzde 20’yi geçeceğini tahmin ediyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG