Erişilebilirlik

Göğüs Kanserine Aşı Tedavisi


Dünyada en çok ölümle sonuçlanan kanser türü akciğer kanseri. Bunun hemen arkasından da göğüs kanseri geliyor. Göğüs kanseri kadınlar arasında da en yaygın kanser çeşidi. Baltimore’daki Johns Hopkins Hastanesi’nde yapılan bir araştırmanın göğüs kanserine çare olacak bir aşı geliştirilmesini sağlaması bekleniyor.

Doktor Leisha Emens Johns Hopkins Hastanesi’nde kanser araştırmacısı ve onkolog olarak görev yapıyor. Dolayısıyla hem laboratuarda hem de kilinikte hastalarla çalışıyor. Emens’in kanser araştırmalarına yönelmesi annesini 16 yaşındayken kanser yüzünden kaybetmesinden sonra başlamış.

Emens annesinin ölümünden sonra kanserin neden oluştuğunu araştırmaya başlamış. Normal hücrelerin kanserli hücrelere nasıl dönüştüğünü anlayabilirse bu hücreleri tedavi etme yöntemini de bulabileceğine inanmış.

Kanser tek başına bir hastalık değil. Bir çok hastalığın bir araya gelmesiyle oluşan bir durum. Emens bu durumun kanserin tedavisini güçleştirdiğini söylüyor. Kanserle mücadelede bir çok farklı yöntem kullanılması gerektiğini belirten Doktor Emens kanserin oluşturduğu tümör tipinin de bu tedavinin belirlenmesinde rol oynadığını söylüyor.

Kanser insan vücudunun kontrol dışı hücre üretmesiyle meydana geliyor. Bağışıklık sistemi bu hücreleri normal kabul ettiği için ilk etapta savaşmaya geçmiyor. Emens bağışıklık sisteminin kanserli hücreyi fark etmesini sağlayacak bir aşı üzerinde çalışıyor.

Göğüs kanseri aşısı üretebilmek için Emens iki büyük göğüs kanseri çeşidini özel bir hormona dönüştürmüş. Bu hormon bağışıklık sistemini harakete geçiriyor.

Darby Steadman adlı iki çocuk annesi kanser hastası Emens’in aşı deneylerine katılmış.

Steadman, kanserin omuriliğine yayılmasına rağmen Doktor Emens’in kendisine ölümcül bir vaka yerine sıradan bir hasta olarak yaklaştığını ve deneylere katılmanın kendisi için güzel bir fırsata dönüştüğünü söylüyor. Emens’in aşısı kanseri önlemeyi değil tedavi etmeyi hedefliyor.

Emens amaçlarının bağışıklık sistemine kanserli tümörle mücadeleyi öğretmek olduğunu kaydediyor.

Emens’in çalışmaları tamamlanmış değil. Yeni bir ilacın piyasaya sürülmesi yaklaşık 20 yıllık bir araştırmanın ardından gerçekleşiyor.

Doktor Leisha Emens’in aşısının onaylanması için ise en az bir on yıl var. Ancak doktor, araştırmasının bir gün göğüs kanserini önleyebilecek bir ilaç bulunmasına ön ayak olabileceğini umuyor.

XS
SM
MD
LG