Erişilebilirlik

31 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Kongre tatilinin bitişiyle birlikte sağlık reformunda da karar anının geldiğini yazıyor. Gazete, maliyeti düşürmek adına reform kapsamını daraltmanın çözüm olmayacağını savunuyor:

"Önümüzdeki on yıl boyunca bir trilyon dolar harcamak yerine, bu miktarı 600 veya 700 milyar dolara çekmek bir seçenek olabilir. Ancak, sağlık sisteminin iç bağlantıları yüzünden, kısmi bir reform, kapsamlı bir reforma göre daha da zor olacaktır. Mevcut sistemde birçok insan sağlık sigortasına sahip değil. Diğer yandan bu sistem güvenilir ve sürdürülebilir olmaktan da uzak. Dolayısıyla, süreç içinde maliyetleri gerçekten kontrol altına alacak kapsamlı bir reform gerekiyor. Obama’nın ya buna uygun bir plan hazırlaması veya mevcut planlardan birini desteklemesi gerekiyor. Obama, mükemmel bir çözüm bulamasa da mümkün olan en iyi çözümü bulmalıdır. Çünkü sağlık sistemi artık yoğun bakımda yatıyor."

USA Today
başkanın katıldığı etkinliklerde veya siyasi toplantılarda silah taşınmasının büyük bir tartışma yarattığını hatırlatıyor. Gazete, silah taşımanın yasal olsa da hoş olmadığını vurguluyor:

"Birçok siyasinin silahla öldürüldüğü bir ülkede, siyasi etkinliklere silahla katılmak, ateşle oynamak gibidir. Eğer bir protestoda bulunmak istiyorsanız bir pankart veya döviz taşıyın. Böylece savunduğunuz düşüncelere daha fazla insanı ikna edebilirsiniz. Bu tehlikeli gidişata dur demek silah taşımayı savunanların elindedir. Silah yanlıları yıllarca sorumlu bir biçimde davrandıklarını, silahı spor veya savunma amaçlı taşıdıklarını söylediler. Bu gerekçeler, siyasi etkinliklere silahla katılmayı haklı gösteren gerekçeler değildir. Silah sahiplerinin kendi davalarını savunmalarının en iyi yolu, silahlarını evde bırakmaktır."


Boston Globe terör zanlılarının işkence görebilecekleri ülkelere teslim edilmesini Amerika’nın ayıbı olarak görüyor. Gazete, Obama yönetimini de bu konuda yeterli önlemleri almamakla eleştiriyor:

"Obama’nın görevlendirdiği ekip, yaptığı inceleme sonucunda zanlıların geçmişe kıyasla daha sıkı bazı kurallar altında yabancı ülkelere teslim edilmesini önerdi. Ancak yönetim bu kuralların neler olduğunu açıklamadı. Yurtdışında yakalanan terör zanlılarını Amerika’da yargılamak doğru olmayabilir. Zanlılarını dilini, kültürünü ve psikolojisini daha iyi bilen yabancı sorgucular, Amerikalı meslektaşlarına kıyasla zanlılardan bilgi alma konusunda daha yetkin olabilirler. Ancak bütün bunlar, Amerika’nın zanlılara insanlık dışı muamele edilmesinin bir parçası olmasını haklı kılmaz. Amerika ya diğer ülkelere teslim ettiği her zanlıya insanca muamele edilmesini sağlamalıdır ya da bu zanlıları teslim etmemelidir."

Los Angeles Times Sudan’ın Darfur bölgesinde savaşın bitmesine rağmen insani krizin sürdüğüne dikkat çekiyor. Gazete, Obama yönetimini de duruma müdahale etmekte gecikmekle suçluyor:

"Darfur’un, Obama’nın öncelikler listesinde alt sıralarda yer alması anlaşılabilir bir durum. Ancak, Darfur’da acı çeken milyonlarca insanın Obama’nın ilgisine ihtiyacı var. Buna rağmen Obama yönetimi Sudan stratejisini belirlemek konusunda rahatsızlık verecek ölçüde gecikti. Bu gecikme muhtemelen Dışişleri Bakanlığı içinde Hartum’a daha fazla yaptırım uygulanmasını savunanlar ile yumuşama politikasını savunanlar arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. Sudan’da 20 yıldır iktidarda olan katillerin icraatları, havuç yerine sopa politikasının daha etkili olacağını gösteriyor."

XS
SM
MD
LG