Erişilebilirlik

Almanya'da Bazı Eyaletlerde Yerel Seçimler Yapıldı


Almanya’da 27 Eylül’de yapılacak genel seçim öncesinde, dün bazı eyaletlerde seçmenler eyalet parlamentolarının üyelerini belirlemek için sandık başına gitti.

Dünkü Saarland, Thüringen ve Saksonya eyalet seçimleri sonuçları 27 Eylül’de yapılacak genel seçimler öncesi siyasi dengeleri değiştirebilecek nitelikte sonuçlandı. Başbakan Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU şimdiye dek birinci parti olduğu Saar ve Thüringen eyaletlerinde yaklaşık yüzde 12 oranında oy kaybı yaşadı. Sol Parti Başkanı Oskar Lafontaine’nin aday olduğu Saar eyaletinde ise bu parti yüzde 20’lik oy artışı ile yüzde 21’e ulaştı. Bu sonuç sonrasında Almanya’nın batısındaki bir eyalette ilk kez Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Yeşiller’in katılımıyla koalisyon kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Sol Parti Thüringen eyaletinde oy oranını yüzde 28’e çıkarttı. Saksonya'da ise iktidarda bulunan CDU, iktidarda kalabilecek sayıda oy topladı. CDU'lu Eyalet Başbakanı Stanislaw Tillich, bu eyalette liberal Hür Demokrat Parti ile kurmayı amaçladığı koalisyon hükümeti, meclistesi sandalye çoğunluğunu sağlayabilecek. Seçimlerde aşırı sağcı NPD’nin alacağı oy oranı da merakla bekleniyordu.

Seçim öncesi Türklere karşı propagandaları ile tepki çeken NPD Saksonya'da oyların yüzde 5,2'sini alarak meclise girdi, diğer eyaletlerde ise barajı aşamadı. NPD’nin oy oranının genel olarak beklenin altında kalması demokratik partilerle göçmen temsilcileri arasında sevinç yaratırken, üç eyaletdeki sonuçlar 27 Eylül'deki genel seçimler öncesinde sol partilerin posizyonunun güçlenmesi olarak yorumlandı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU kurmayları ise eyaletlerdeki oy düşüşünün genel seçimlere etkisi olmayacağı yönünde yorumlar yaptılar, ancak Başbakan Merkel’e yakın çevreler, Merkel’in sonuçlardan rahatsız olduğunu ve genel seçimlerde arzuladığı gibi liberal FDP ile mutlak çoğunluğu elde edememekten endişelendiğini belirtiyorlar.

Bu arada bir milyonu Türk olan 18 milyon nüfusuyla Almanya'nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Westfalya Eyaleti'nde de belediye seçimleri yapıldı. Buradaki Köln kentinde yapılan belediye seçimlerine katılan ve Türk kökenli adaylardan oluşan ‘abi - Köln’ adlı girişimin aldığı sonuç şu ana kadar netleşmedi. Açılımı Köln Alternatif Seçmen İnisiyatifi olan oluşum Almanya’da ilk kez çoğunluğu Türk kökenlilerin bir araya gelmesiyle kurulan ilk parti olarak biliniyor. Abi başkanı Kamuran Kayhan, seçimlerde alınan sonucun öneminden çok, girişimin Almanya’daki göçmenlerin siyasete katılımı açısından büyük bir başarı olarak algılanması gerektiğini belirtiyor.

Öte yandan Almanya’da genel seçimlerden sonra büyük bir işçi çıkarma dalgasının başlayacağı yönündeki haberler seçmenlerin keyfini kaçırmaya devam ediyor. Çeşitli medya kaynakları, Alman iş çevrelerinin Başbakan Angela Merkel ve Birlik Partilerine yakın olduklarını ve işçi çıkarmayacaklarını öne sürüyorlar. Ekonomistlerin büyük bölümü, sonbahar aylarında büyük çaplı işten çıkarmalar olacağını ve işsiz sayısının yılsonunda 4 milyon sınırını aşacağını savunuyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG