Erişilebilirlik

Oto Teşvik Paketi Bitti, Tartışması Sürüyor


Amerikan hükümetinin otomobil satışlarını artırmak amacıyla bir süre önce başlattığı teşvik programı sona erdi. Program, eski otomobillerini yakıt tasarrufu sağlayan yeni modellerle değiştirmek isteyenlere 4 bin 500 dolara kadar nakit para verilmesini öngörüyordu.

Birçok Amerikalı teşvikten yararlanmak için oto galerilerine koşarken, programın ekonomiye yararlı olup-olmadığı tartışması hala sürüyor. Program, fazla yakıt tüketen eski araçların çevre dostu yeni modellerle değiştirilmesini amaçlıyordu. General Motors şirketi program yüzünden artan talebi karşılamak için binden fazla eski çalışanını yeniden işe aldı. Program sayesinde talep hızla arttı, galerilerde otomobil kalmadı. Fitzgerald Oto Galerileri yöneticilerinden Scott Addison da satışlardan memnun. Addison “Tüketiciler, 3.500-4.500 Dolar’lık nakit teşvik alabilmek için neredeyse galerilere hücum etti,” diyor.

Hükümetin tüketicilere vadettiği 4.500 dolarlık nakit ödemeyi, galeriler yaptı, ancak birçoğu hükümetten parasını geri alabilmiş değil. Hükümetin geri ödeme yapmada gecikmesi büyük oto galerileri için çok sorun olmasa da küçük işletmeler yine nakit sıkıntısına düştü.

Kongre, program için 3 milyar Dolar ayırmıştı. Ulaştırma Bakanlığı geri ödemelerin en kısa zamanda yapılacağını söylüyor.

Bu arada bazı galeri sahipleri programın oto sanayiinde kalıcı bir canlanma sağlayacağı görüşünde. Ancak Wall Street uzmanı Jason Weisberg, teşvik paketinin GM gibi şirketlere yararlı olup-olmayacağının uzun vadede anlaşılabileceğini söylüyor. Wesiberg, “Şimdilik oto üreticileri ölüm döşeğinden kalkmış görünüyor, ama ne kadarlık ömürleri kaldığını zaman gösterecek,” diyor.

XS
SM
MD
LG