Erişilebilirlik

Afgan Seçimlerinde Yolsuzluk İddiaları Artıyor


Afganistan’da 20 Ağustos seçimlerinde hile yapıldığı yolundaki iddialar artıyor. Resmi olmayan sonuçlar Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin rakiplerinden önde gittiğini gösteriyor.

Afganistan Seçim İtiraz Komisyonu’na şu ana kadar seçimlerde yolsuzluk ve hile yapıldığına dair 1500 şikayet ulaştığı açıklandı. Her on şikayetten biri, soruşturma gerektirecek kadar ciddi. Bu sürecin seçim sonuçlarının resmen açıklanmasını aylarca erteleyebileceği belirtiliyor. Bağımsız Seçim Komisyonu erken seçim sonuçlarını açıklamada şimdiden geç kalmış durumda. Seçimlerin yapılmasının üzerinden günler geçmiş olmasına rağmen oyların beşte birinden azı açıklanabildi.

Seçim sandıklarının sahte oylarla doldurulduğu iddiaları ve beklenenden az seçmenin sandık başına gitmiş olması 20 Ağustos seçimlerine gölge düşürdü.

Taleban’ın aktif olduğu bölgelerde halk sandık başına gitmekten korkmuştu.

Washington’daki Orta Doğu Enstitüsü uzmanlarından ve eski Dışişleri Bakanlığı istihbarat uzmanı Marvin Weinbaum yolsuzluk iddialarının Karzai yönetiminin inandırıcılığını gölgeleyeceğini söyledi.

Weinbaum, “Sandıkların sahte oyla doldurulduğuna dair ciddi kanıtlar var. Önümüzdeki haftalarda daha fazla kanıt ortaya çıkacak,” dedi.

Seçim Komisyonu Karzai’nin oyların yarısından fazlasını alamadığını açıklarsa Karzai ve baş rakibi olan politikacı ikinci tur seçimlere girecek.

Heritage Vakfı uzmanı Lisa Curtis ikinci tur seçime gitmenin olumlu ve olumsuz yönleri olduğunu söylüyor.

Curtis’e göre, bu durum kesin sonuçların alınmasını uzatacak ve Taleban şiddetine fırsat verecek olsa da Afgan halkının demokratik sürece olan inancını kuvvetlendirebilir.

Seçimlerde yolsuzluk yapıldığı iddiaları Cumhurbaşkanı Karzai’nin dikkatine sunuldu. Karzai Amerika’nın Pakistan ve Afganistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke’la Kabil’de bir araya geldi. Kabil’deki Amerikan Büyükelçiliği basında çıkan haberlerin aksine yemekte iki lider arasında tartışma olmadığını ve kimsenin yemeği terk etmediğini açıkladı. Washington Karzai’nin üzerinde baskı kurarak cumhurbaşkanının yolsuzlukla mücadeleyi arttırması ve adı kaçakçılık ve insan hakları ihlallerine karışmış kişilerle bağlarını koparmasını istiyor.

Başkan Obama yakında Afganistan’a daha fazla asker gönderme konusunda bir karar varacak. Başkanın bu kararında Afganistan’daki operasyonlara halkın verdiği desteğin azalmasını da göz önüne alması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG