Erişilebilirlik

28 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times Türkiye'nin IMF ile bir anlaşma yapmamasına rağmen ekonomik krizden etkilenmediğini yazıyor. Ancak gazete, ekonomideki kırılganlığın hala sürdüğüne de dikkat çekiyor:

"Türkiye, Şubat ayında IMF ile görüşmelerden çekildiğinde ekonomistler hükümetin yatırımcıları kaçıracağını söyleyerek her şeyi riske attığı uyarısında bulundular. Ancak yaşananlar, uzmanların yanıldığını gösterdi. Başbakan Erdoğan ise Türkiye'nin IMF desteği olmadan da yoluna devam edebileceğini belirtti. Ancak Erdoğan'ın bu konuda bir kez daha düşünmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye'nin başarısı büyük ölçüde hükümetin denetimi dışındaki unsurlardan kaynaklanıyor. Hisse senetleri ve hükümet tahvillerinin değer kazanması, küresel düzeydeki riskli yatırımlardan kaçma eğiliminin bir sonucu. Enflasyonun düşüşü, petrol fiyatlarının ve iç talebin gerilemesinden kaynaklanıyor. İşsizlik yüzde 15 civarında. Dolayısıyla hükümet ister IMF ile isterse IMF'siz yola devam etsin, çok dikkatli olmak zorunda."

USA Today senatör Edward Kennedy'nin ölümüyle boşalan koltuğun yapılacak bir seçimle doldurulması gerektiğini savunuyor. Gazete, Massachusetts yasalarının da bunu gerektirdiğini hatırlatıyor:

"Beş yıl önce, Demokratların çoğunlukta olduğu Massachusetts Meclisi yanlış bir nedenle doğru bir iş yapmış ve eyalet valisinin boşalan Senatörlüklere atama yapma yetkisini elinden almıştı. Yapılan iş doğruydu, çünkü kendilerini Senatoda kimin temsil edeceğine seçmenlerin karar vermesi gerekir. Ancak bu kararın gerekçesi yanlıştı, çünkü Demokratların asıl amacı Cumhuriyetçi valinin, başkan adayı olduğu için görevinden istifa eden Demokrat Senatör John Kerry'den boşalan koltuğa bir Cumhuriyetçiyi atamasını önlemekti. Şimdi Demokratlar Edward Kennedy'nin ölümüyle boşalan koltuğun doldurulması için eyalet valisine yeniden atama yetkisi vermek istiyor. Bu ikiyüzlü yaklaşım hiç şaşırtıcı değil. Mevcut düzenleme böylesine partizanca bir yaklaşımla değiştirilmemelidir."

Boston Globe gazetesi ise Edward Kennedy'den boşalan koltuğun, vali tarafından yapılacak atamayla doldurulmasını istiyor. Gazete, Kennedy'nin de ölümünden önce buna imkan sağlayacak bir yasal değişiklik istediğini hatırlatıyor:
"Senatör Kennedy'nin ölümü, çok kritik bir dönemde Masssachusetts eyaletinin Senato'daki gücünü yarıya düşürdü. Eğer Eyalet Meclisi bu boşluğu bir an önce doldurmak için gereken adımı atmazsa, durum daha da kötüye gidecektir. Kennedy'nin yerini doldurmak için yapılacak seçim 145 ila 160 gün içinde gerçekleştirilmek zorunda. Ancak sağlık reformu ve iklim değişikliği gibi önemli konuların kısa sürede oylanması bekleniyor. Dolayısıyla Massachusetts'in Senato'da tam anlamıyla temsil edilebilmesi için, valinin atama yapmasını sağlayacak gerekli değişiklik bir an önce yapılmalıdır."

Washington Post yaklaşan kış öncesinde domuz gribine karşı alınan önlemleri değerlendiriyor. Yönetimin en kötü senaryoya göre hazırlandığını belirten gazete, paniğe gerek olmadığı görüşünde:

"Resmi raporlardaki senaryoya göre, H1N1 virüsü nüfusun yarısını etkileyebilir. Bir milyon 800 bin kişi hastanelik olabilir ve 90 bin kişi ölebilir. Ancak bu, adından da anlaşılabileceği gibi bir senaryo, tahmin değil. Domuz gribinin güney yarıküredeki gelişimini izleyen bilim insanları, virüsün daha da tehlikeli hale gelmesine yol açacak bir mutasyon tespit etmediler. Yani, paniğe gerek yok. Ancak unutmamak gerekir ki, bir aşı bulununcaya kadar virüsten korunmanın en iyi yolu kendi önleminizi almanızdır."

XS
SM
MD
LG