Erişilebilirlik

Senatör Ted Kennedy Öldü


Eski Başkan John Kennedy’nin en küçük kardeşi Senatör Edward Kennedy öldü.

Hyannis Port kentindeki evinde ölen 77 yaşındaki senatöre geçen yıl beyin kanseri teşhisi konmuştu. Kennedy ailesi, sabahın erken saatlerinde senatörün ölümünü kısa bir açıklamayla duyurdu.

Senatör Kennedy tedavisi olmayan hastalığı nedeniyle uzun bir süredir Senato’ya gidemiyor, çok ilgi duyduğu sağlık reformuyla ilgili çalışmalarına evinde devam ediyordu.

Ted Kennedy, ağabeyi John Kennedy’nin Başkan olması üzerine, 1962 yılında ondan boşalan sandalyeye Massachusetts eyaletinden senatör seçilmişti.

Senatör Kennedy, Demokrat partinin liberal kanadını temsil ediyordu.

Başkan Barack Obama Ted Kennedy’nin “olağanüstü bir lider” ülkeye hizmet eden “en başarılı Amerikalılardan biri olduğunu söyledi.

Obama, Kennedy’nin Kongredeki çalışmalarının Amerikalılara daha eşit ve daha adil bir ulus yaratma rüyası yolunda adım atma imkanı verdiğini belirtti.

İlk Siyah-Amerikalı Başkan olan Obama, Kennedy’nin çalışmalarından kendisinin de yararlandığını vurguladı.

Halen Massachusetts eyaletinde tatilini geçiren Obama, Kennedy’nin öldüğü evin yakınındaki Martha Vineyard adlı kıyı kasabasında konuştu.

Başkan yardımcısı Joe Biden de, Kennedy sayesinde 1970’lerde Senatör seçildiğini, Kennedy olmasaydı şimdi bu görevde olamayacağını söyledi. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Başkan ve eşi Michelle’in senatörün ölümünden derin acı duyduğu belirtildi.

'Senato Aslanı'

1932 yılında Boston’da doğan Edward Kennedy, Joseph ve Rosa Kennedy’nin dokuz çocuğundan en küçüğüydü. Yine kendisi gibi siyasetçi olan iki ağabeyinden John Kennedy, 1963 yılında Başkan iken, Robert Kennedy ise 1968 yılında, Demokrat Parti’den Başkanlık adaylığı için kampanya yaparken suikasta kurban gitti. Edward’ın pilot olan üçüncü ağabeyi Joe Kennedy ise İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybetmişti. Senatör Kennedy’nin beş kız kardeşinden Eunice Shriver da, iki hafta önce, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayata gözlerini yummuştu. 88 yaşındaki Bayan Kennedy, kız kardeşi Rose Mary gibi zihinsel engellilerin neler başarabileceklerini göstermek için 1968 yılında Özel Olimpiyatları kurmuştu.

"Ted” ve “Teddy" olarak da bilinen Edward Kennedy, 1962 yılında, John Kennedy’nin başkan olması üzerine, Massachussets eyaletinde ondan boşalan senato üyeliğine aday oldu ve seçimi kazanarak Senatör oldu. Ted Kennedy o zamandan beri senatörlük yapıyordu.

İki ağabeyi gibi şansını başkanlıkta denemek isteyen Ted Kennedy’nin 1969 yılında geçirdiği bir trafik kazası Beyaz Saray hayallerinin suya düşmesine sebep oldu. Kazada otomobilde bulunan Mary Jo Kopechne adlı genç bir kadın ölmüş, ancak Kennedy'nin olay yerinden kaçması ve kazayı polise bir gün sonra bildirmesi tüm ülkede tepkiye yol açmıştı. Amerikan siyasi tarihine “Chappaquiddick olayı" olarak geçen kazadan sonra başkanlık umudu yok olan Senatör, kendini tamamen Senato çalışmalarına verdi. Demokrat Parti’nin en kıdemli ve en etkin üyelerinden biri olan Ted Kennedy, siyasi hayatında her zaman liberal bir gündem izledi. Partisinin en liberal ve sol kanadının temsilcisi olmasına rağmen tüm siyasi çevrelerin saygısını kazandı. Senatör Kennedy’nin girişimleri sayesinde işçi ve göçmen hakları, eğitim, dış politika ve fırsat eşitliği konularında önemli gelişmeler sağlandı ve Ted Kennedy bu hedefler ulaşmak için rakipleriyle işbirliği yapmaktan kaçınmadı.

Senatör Kennedy, “Chappaquiddick olayı"na rağmen 1980 yılında Demokrat Parti’nin başkan adayı olmak istedi ancak adaylığı rakibi Jimmy Carter’a kaybetti.

Kennedy’nin yeğeni Caroline amcasının tüm aileye ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Amcasının 20 yıldan fazla senatörlük yaptığını belirten Bayan Caroline, Ted Kennedy’nin bu süre içinde eşit haklar, sosyal adalet ve ekonomik eşitlik gibi önemli davaların öncülüğünü yaptığını belirti ve onu “çalışanların, yoksulların ve mazlumların sözcüsü” olarak tanımladı.

Amerika’nın dış politikasına da damgasını vuran Kennedy, Irak savaşına şiddetle karşı çıkmış ve 2002 yılında, Senato'daki Irak'a askeri müdahale oylamasında “hayır” oyu kullanmasını “senatör olarak verdiği en doğru karar” olarak nitelemişti.

2004 Başkanlık seçimlerinde partisinin başkan adayları arasında Senatör John Kerry’yi destekleyen Kennedy, geçen yılki seçimlerde de ağırlığını Barack Obama’dan yana koydu. Hatta Demokrat Parti Kurultayında Obama’nın resmi adaylığını o açıkladı.

Kennedy, kurultayda yaptığı konuşmada, Obama’nın yeni kuşak liderleri ve değişimi temsil ettiğini söylemiş ve desteklenmesini istemişti.

Geçen yaz beyninde tümör belirlenen Senatör, o zamandan beri geçirdiği ameliyattan sonra kemoterapi ve radyasyon tedavisi görüyordu. İki kez evlenen Ted Kennedy’nin ilk evliliğinden 3 çocuğu var.

XS
SM
MD
LG