Erişilebilirlik

Afganistan'da Oy Sayımı Sürüyor: Karzai Az Farkla Önde


Afganistan seçimlerinde Devlet Başkanı Hamid Karzai, baş rakibi eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah’ın az farkla önünde gidiyor.

Bağımsız Seçim Kurulu, sandıkların sadece yüzde 10’unun açıldığını ve Karzai’nin oyların yüzde 40,6’sını; Abdullah’ın ise oyların yüzde 38,7’sini aldığını bildirdi.

Amerika’nın Sesi’ne açıklama yapan sözcü Nur Muhammed Nur, bu sonuçların herhangi bir adayın zaferi olarak yorumlanamayacağını belirtti. Oy sayımı sürüyor. Kesin sonuçların 3 Eylül’de açıklanması bekleniyor.

Afganistan Bağımsız Seçim Kurulu, Devlet Başkanı Karzai’nin en yakın rakibinin hale 10 bin oy önünde olduğunu bildirdi. Komisyon, ilk sonuçlara göre Karzai’nin 213 bin, Abdullah Abdullah’ın da 203 bin oy aldığını açıkladı. Komisyon sözcüsü Nur Muhammed Nur, bu sonuçlarla henüz hiçbir adayın zafer ilan edemeyeceğini söyledi.

Nur oyların sayılmaya başlamasından itibaren adaylar ve medyayı bilgilendirdiklerini, ama bu sonuçların henüz kazanan adayı ortaya koyamayacağını belirtiyor. Oy sayımı sürdükçe sonuçlar açıklanmaya devam edecek.

Öte yandan Karzai’nin rakibi Abdullah Abdullah, Perşembe günkü seçimde milyonlarca sahte oy kullanıldığı yönünde video kayıtları ve belgelere sahip olduğunu önesürdü:

Devlet eliyle seçimlerde usulsüzlük yapıldığını iddia eden Abdullah, seçim sonuçlarının hileyle belirlenmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Bununla birlikte eski dışişleri bakanı, yandaşlarını sükunete davet etti ve şiddetten kaçınmalarını istedi.

Diğer devlet başkanı adayları da usulsüzlük iddialarının seçimin saygınlığına zarar vereceği, zaten Taleban direnişinin yoğun olduğu ülkede şiddeti daha fazla körükleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Bu durumdan memnun olmayan diğer adaylardan biri de eski Maliye Bakanı Eşref Gani. Gani, silahlı kişilerin seçmenlere zorla Abdullah Abdullah için oy verdirdiğini, seçim yetkililerinin ise seçim sandıklarını Karzai lehinde oylarla doldurduğunu iddia ediyor.

Karzai yönetimi usulsüzlük iddialarının soruşturulacağını bildirdi.

Hile ve usulsüzlük iddialarının yetkili kişilerce inceleneceğini söyleyen Devlet Başkanlığı sözcüsü Hümayun Hamidzade, bu işe hükümetin karışmayacağını, iddiaları inceleme işini seçim kuruluna bıraktıklarını söyledi.

Afgan seçmenler, devlet başkanlığı seçim sonuçlarını en erken 3 Eylül’de öğrenebilecek. Bununla birlikte, özellikle ülkenin kilit bölgelerinde katılım oranının açıklanması ve hile iddialarının ciddiyeti seçimin güvenilirliğini etkileyebilir.

Öte yandan seçimlerin ardından ülkede çatışmalar da devam ediyor. Afganistan’ın güneyinde dört Amerikan askeri yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldü. 2001 yılında Taleban’ın devrilmesinden bu yana bu yıl Afganistan’da yabancı askerlerin en fazla kayıp verdiği yıl oldu.


XS
SM
MD
LG