Erişilebilirlik

24 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Obama’nın İran’a diyalog için tanıdığı sürenin Eylül ayında dolacağını hatırlatıyor. Gazete, Tahran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetçilerine izin vermesini ise taktik bir adım olarak görüyor:

İran’ın denetçilere izin vermesinin nedeni Çin ve Rusya’nın, Amerika ve Avrupa’dan gelecek yaptırım talebine karşı direnmelerini sağlayacak bir gerekçe oluşturma çabasıdır. Bu karar aynı zamanda, Muhammed El Baradey yönetiminde İran’a karşı fazlasıyla hoşgörülü davranan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na da bir sus payı niteliği taşıyor. İran’a karşı olağanüstü bir sabır gösteren el Baradey, 2008 Eylül’ünden bu yana elinde tuttuğu Tahran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili dosyayı, bütün çağrılara rağmen açıklamadı. Amerika’da diplomatik çabalara daha fazla önem veren Obama’nın işbaşına gelmesiyle birlikte, el Baradey bu tavrını değiştirmelidir. Görev süresi 30 Kasım’da dolacak olan El Baradey, elindeki bilgileri bütün dünyaya açıklamalıdır.”

USA Today, Amerikan askerlerinin şehirlerden çekilmesinin ardından Irak’ta terör eylemlerinin arttığını belirtiyor. Gazete, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin yanlış politikalarının teröre zemin hazırladığını savunuyor:

“Maliki açısından gerçeklerle yüzleşerek Irak’ı mezhep çatışmasından kurtarmak için hala çok geç değil. Bunun için öncelikle Amerikan güçlerini doğru kullanmalı. Ancak Maliki, gerektiğinde Amerikan askerlerini yardıma çağırmak yerine onları işgalci olarak nitelemeyi tercih etti. Maliki ayrıca, mezhep çatışmasını önleyecek gerçek bir liderlik yapmak yerine petrol gelirlerinin paylaşımı gibi konularda Şii çoğunluğu kayıran bir tavır izledi. Böylece şiddet yanlısı örgütlerin eline önemli bir koz verdi. Irak bugün felakete ve kurtuluşa giden yolların tam ortasında duruyor. Ancak Maliki şu ana kadar hep yanlış tercihlerde bulundu.”

Los Angeles Times, Obama’nın önerdiği sağlık reformunun maliyetini yüksek bulanları eleştiriyor. Gazete, reformun yapılmamasının maliyetinin çok daha yüksek olacağına dikkat çekiyor:

“Sağlık reformuna karşı çıkanlar, Amerika’nın bu reformun maliyetini karşılayamayacağını öne sürüyor. Temsilciler Meclisi’nin gündemindeki reform taslağı, sağlık harcamalarını % 11 artırarak, önümüzdeki on yıl boyunca federal bütçeye bir trilyon dolarlık yük getirecek. Ancak sağlık masraflarındaki artış bu hızıyla devam ederse, 2018 yılında Amerika’nın toplam harcamalarının % 20’si sağlığa gidecek. Buna karşı alınacak en doğru önlem, verimliliği artıracak, israfı azaltacak ve maliyetlerin düşürülmesini teşvik edecek bir sistem kurmaktır. Zaten Kongre’nin yapmaya çalıştığı da budur.”

New York Times, Amerika’nın Kuzey Kutbu’nda kendisine ait bölgede balık avlama yasağı koymasını destekliyor. Gazete, yasak kararını gerekli bir önlem olarak yorumluyor:

“Amerika, ilk kez aşırı avlanma nedeniyle değil, iklim değişikliği nedeniyle bir bölgede balık avı yasağı koydu. Söz konusu bölge, şu anda zaten balıkçıların ilgilenmediği bir bölge. Ancak iklim değişikliği nedeniyle Kuzey Kutbu’nun erimeye devam etmesiyle birlikte, bu bölge balıkçılar için cazip hale gelecektir. Bu kararın, Rusya, Kanada, Norveç ve Danimarka gibi Kuzey Kutbu’nda söz sahibi olan diğer ülkeler tarafından da örnek alınması bekleniyor. Çünkü balıkların korunması için uluslararası işbirliği gerekiyor. Amerika, kendi bölgesinde av yasağı uygulayarak, sürdürülebilir ve sorumlu bir balıkçılık anlayışı geliştirilinceye kadar bu bölgeyi korumaya kararlı olduğunu bütün dünyaya göstermiş oldu.”

XS
SM
MD
LG