Erişilebilirlik

Afganistan’da Seçim Sonuçları Ertelenebilir


Afganistan’da seçim sonuçlarının daha önce açıklanandan ileri bir tarihte ilan edilebileceği belirtildi. Yetkililer bu durumu seçime ilişkin yolsuzluk iddialarına dayandırıyor.

Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Ali Necafi, sonuçlar açıklanmadan önce yolsuzluk iddialarının aydınlatılması gerektiğini söyledi.

Seçim Şikayetleri Komisyonu da şikayetlerin sayısının çok fazla olduğunu ve bunları araştırmak için iki haftanın yeterli olmadığını açıkladı.

Komisyona bugün itibariyle ulaştırılan şikayet sayısı 225. Bunlar arasında oy sandıklarının fazla oyla doldurulmasından, seçmenlerin tehdit edilmesine kadar birçok konu bulunuyor.

“Uluslararası Demokrasi” program yetkililerinden Bill Gallery ise seçimlerin sonuçlarının geciktirilmesinin kendilerini endişelendirdiğini söylüyor. Gallery, “Komisyon, gelen sonuçları yayınlamalı ki seçim sürecinin şeffaflığından şüphe edilmesin” diyor.

Öte yandan hem Devlet Başkanı Hamid Karzai hem de rakibi eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, zaferin kendilerine ait olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG