Erişilebilirlik

Taleban Tehdidi Afgan Halkını Yıldırmadı


Afganistan’da milyonlarca seçmen Taleban’ın ölüm tehditlerine rağmen sandık başına gitti.

Ancak seçimlere katılımın düşük ve oy verme işleminde usulsüzlükler olduğu yolunda haberler alınıyor.

Afgan yetkililer, ülke çapında meydana gelen şiddet olaylarında 26 kişinin öldüğünü bildirdi. Kabil, Kandıhar ve diğer büyük kentlerde düzenlenen saldırılarda dokuz polis, sekiz Afgan askeri ve dokuz sivil öldü. Ancak NATO yetkilileri, seçimi güvenlik açısından başarılı olarak tanımladı.

Afganistan’daki devlet başkanlığı seçimlerinde Hamit Karzai’ye karşı 30 aday yarışıyor.

Karzai’nin en önemli rakipleri arasında eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, eski Maliye Bakanı Eşref Ghani ve Kabil Milletvekili Ramazan Başardost yer alıyor.

Karzai’nin seçimi ilk turda kazanabilmesi için oyların en az yüzde 50’sini alması şart.

Afgan Halkına Övgü

Beyaz Saray, Afgan halkının Taleban tehdidine rağmen sandık başına gitmesini övdü. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Afganların hayatlarını tehlikeye atarak iradelerini gösterdiğini söyledi.

Yeni Afganistan stratejisini uygulamaya koyan Başkan Barack Obama için Afganistan’daki başkanlık seçimleri sınav niteliği taşıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da bütün zorluklara rağmen seçime giden Afgan halkını ve yetkililerini tebrik etti.

Seçim günü Taleban’ın saldırı düzenlemesi şaşırtıcı olmadı. Dolayısıyla 17 milyon Afgan seçmen, demokratik haklarını kullanmak için hayatlarını tehlikeye atmak durumunda kaldı.

Kabil’de bazı bölgelerde katılım düşüktü. Taleban’ın güçlü olduğu kırsal alanlarda bazı seçim merkezleri açılamadı bile. Yüzbinlerce Afgan asker ve polisi; on binlerce yabancı askerin varlığına rağmen güvenliğin tam olarak sağlandığı söylenemez.

Seçimleri binlerce Afgan ve yabancı gözlemci izledi. Eski Kongre üyesi Jim Moody de Uluslararası Demokrasi adlı örgüt için gözlemcilik yaptı. Amerika’nı Sesi’nin sorularını yanıtlayan Moody, oy kullanma işlemlerinde sorun olmadığını söyledi: “Hiçbir seçim mükemmel değildir. Bu Amerika için de geçerli. Biz de belli başlı sorunlar yaşamıştık. Bu ülkede savaşın sürdüğü, iç çatışmaların yaşandığı göz önünde bulundurulursa, Afgan halkını ve yetkilileri kutlamamız gerekir.”

Seçmenler açısından birinci konu güvenlik. Bunun yanında seçmenler, yolsuzluk, işsizlik, eğitim ve kalkınma gibi konulara önem veriyor.

Gözlemciler, batı standartlarına göre seçimlerin “serbest ve adil” olduğu söylenemez diyor. Ancak Birleşmiş Milletler seçim sonuçlarının güvenilir olmasını ve tüm kesimler tarafından kabul görmesini umuyor.

Afgan gazeteci Emruddin Gurban Kabil'den son durumu anlattı. Barış Ornarlı'nın sorularını yanıtlayan Gurban'ın değerlendirmesini sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG