Erişilebilirlik

El Fetih'de Yeni Kuşak İşbaşına Geliyor


20 yıl aradan sonra ilk kez Filistin topraklarında yapılan El Fetih kongresi sona erdi. 3 gün suren kongreden Mahmud Abbas yeniden baksan olarak cıktıysa da hareketin pek çok önemli komisyonu yeni neslin eline geçti.

Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölümünden sonra El Fetih başkanlığına getirilen Mahmud Abbas Beytüllahim’de toplanan El Fetih kongresinden yeniden başkan olarak çıktı. Kongreye katılanların neredeyse tamamının oyunu alan Abbas'ın karşısına başka aday çıkmamıştı.

2000’den fazla delegenin toplandığı kongrede, Abbas, "Başarısızlıklarımızdan ders aldık ve bu kongre hareketi, Filistin mücadelesinin tetiğini ateşleyen hareketin büyük enerjisini temsil ediyor" diye konuştu.

"Filistin halkının amaçlarını gerçekleştirmesi ülküsü adına burada bulunuyoruz. Filistin topraklarının kurtuluşunu sağlamak ve başkenti Kudüs olan devletimizi kurmak için buradayız" diyen Abbas, El Fetih’in İsrail cezaevlerindeki 11 bin Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını sağlamak için de çaba gösterdiğinin altını çizdi.

Konuşmasında, kendisine, Yaser Arafat’ın İsrailliler tarafından öldürülmesine karıştığı iddialarını yönelten Tunus’ta yerleşik El Fetih liderlerinden Faruk Kaddumi’ye de seslenen Abbas, "Hepimiz insanız, yanlışlar yaparız... Sözlerini geri al... Sen bizim kardeşimizsin" dedi.

Seçime katılan delegelerden sadece 65’inin, Abbas’ın Filistin Yönetimi Devlet Başkanlığını sürdürürken, El Fetih başkanlığına getirilmesine karşı çıktığı belirtildi.

Abbas Fetih'in başkanlığına yeniden seçildi ancak hareketin ana organlarında pek çok isim değişikliği oldu.

Kongrede yapılan merkez komite üyeleri seçiminde el Fetih'in yönetim kadrosunda yer alan eski isimlerden çoğu dışarıda kaldı. Kongrede en çok merak edilen konu eski tüfek Fetihçiler ile daha sert söylemler kullanan genç nesil arasındaki çekişmenin ne şekilde sonuçlanacağıydı.

Koltuğunu kaybeden isimler arasında eski başbakan ve bas müzakereci Ahmet Kurey de var. Komitede, söylemi daha sert genç üyeler göze çarpıyor. Bunların başında İsrail'in 5 kere ömür boyu hapse mahkum ettiği Mervan Barguti, eski güvenlik yetkilileri Muhammed Dahlan ve Cibril Rajup da bulunuyor.

XS
SM
MD
LG