Erişilebilirlik

10 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


USA Today Amerika’da işsizlik oranındaki sürpriz düşüşü, ekonomik krizle mücadelede dönüm noktası olarak görüyor. Gazete, bu başarıda devlet müdahalesinin belirleyici olduğunu vurguluyor.

"Bankaların kurtarılması planı ve 787 milyar dolarlık teşvik paketi, kamuoyunda ciddi tepkilere yol açmıştı. Ancak bu önlemler olmasaydı, ekonomi ciddi bir durgunluğa girecekti. Şimdi enflasyonu azdırmadan veya durgunluğa neden olmadan ekonomideki bu düzelme eğilimini sürdürebilmek gerekiyor. Bütçenin bu yıl 1,8 trilyon gelecek yıl ise 1,3 trilyon dolar açık vermesi bekleniyor. Böylesine büyük bir bütçe açığını denetim altına almak için uygulanacak kemer sıkma ve vergi politikaları, geçen yıl uygulanan ekonomiyi kurtarma paketlerinden daha fazla tepki alacaktır. Ancak en az onlar kadar gereklidir. Yönetimin bu görevi yerine getirip getiremeyeceğini ise zaman gösterecek. Ne de olsa, para harcamak, kemer sıkmaktan daha kolaydır."

New York Times
75 milyar dolarlık teşvike rağmen konut kredilerinin yeniden yapılandırılmasında istenen hedefe ulaşılamadığını belirtiyor. Gazete, bu durumdan finans kuruluşlarını sorumlu tutuyor.

"Bankaların konut kredilerini yeniden yapılandırmak yerine hacze gitmelerinin en önemli nedenlerinden biri bilânçolarında zarar göstermemek isteği. Ayrıca, borçların yeniden yapılandırılması haciz işlemine göre daha fazla zaman ve emek gerektiriyor. Haciz işlemleri sürerken yönetimin sonuç getirmeyen çözüm önerilerinde ısrar etmesi çok değerli bir zamanın kaybedilmesine neden oluyor. Bu durumda Kongre, ev sahiplerine alternatif bir çözüm yolu göstermelidir. Bunun da en doğru yolu, yasal bir değişikliğe giderek icra-iflas hâkimlerine kredilerin yeniden yapılandırılması konusunda yetki vermektir. Konunun bir hâkim tarafından karara bağlanacağını bilmek, finans kuruluşlarını kredilerin yeniden yapılandırılması konusunda harekete geçirecek en önemli teşviktir. Üstelik vergi mükelleflerine de ek bir yük getirmeyecektir."


Boston Globe
İran’da yönetimin muhaliflere yönelik baskı politikasının Obama’nın Tahran’la diyalog arayışını zora soktuğunu yazıyor. Ancak gazete, molla yönetiminin meşruiyet kaybının Amerika açısından bir fırsat olduğunu da vurguluyor.

"Obama, bir polis devletini cezalandırması için ülke içinde gelecek bütün baskılara rağmen, Tahran’la diyalog kapısını açık tutmalıdır. Ancak bir yandan da İran halkının büyük bir kısmının tepkisini çeken bir yönetime taviz verdiği yönünde bir algılamaya da izin vermemelidir. İran’ın nükleer bir güç olmasını kabullenmek ile gerginliğin giderek tırmanması ikilemini aşmanın tek yolu, diplomatik görüşmelerin başlaması yönündeki teklifini tekrarlamasıdır. Ancak bu teklif sadece iktidardaki acımasız yöneticilere değil, bütün İran halkına yapılmalıdır."


Washington Post
okulların açılması yaklaşırken domuz gribi konusunda yönetimin yaptığı uyarıyı hatırlatıyor. Gazete hem kamu sağlığının tehlikeye düşmemesi hem de günlük yaşamın sekteye uğramaması için sağduyulu davranılması gerektiğini belirtiyor.

"Domuz gribinin yol açtığı kaygı, anlaşılır nedenlere dayanıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Meksika’da başlayıp Amerika’ya sıçrayan ve bütün dünyayı etkisi altına alan hastalığı önlenemez bir salgın olarak tanımlıyor. Domuz gribi, Amerika’da her yıl 36 bin kişinin ölümüne neden olan normal gribe kıyasla daha az öldürücü bir nitelik taşıyor. Ancak yine de araştırmacılar virüsün gelişimini ve muhtemel mutasyonunu yakından izliyor. Federal yetkililer, salgının yeniden yayılmasına karşı, tıpkı daha önce olduğu gibi sağduyulu önlemler alıyor. Ancak son tahlilde, bu hastalığa karşı en iyi korunma yöntemi bireylerin kendi alacakları önlemlerdir."

XS
SM
MD
LG