Erişilebilirlik

İran'da Siyasi Yargılama Devam Ediyor


İran'da seçimleri protesto eden göstericileri kışkırtmakla suçlanan kişilerin yargılanması devam ediyor. Mahkemeye çıkarılanlar arasında Fransız vatandaşı bir kadın öğretmen ve İngiltere Büyükelçiliği'nde çalışan bir İranlı da var.

24 yaşındaki Fransız öğretmen Clotilde Reiss gösteriler hakkında bilgi toplamak, fotoğraf çekmek ve bu bilgileri yurtdışına göndererek casusluk yapmakla suçlanıyor. Resmi İRNA haber ajansı Reiss'in "hatalarını kabul ettiğini" bildirdi.

İngiltere Büyükelçiliği'nde çalışan Hüseyin Ressam da benzer suçlamalarla yargılanıyor. Ressam'ın da İngiltere'ye bilgi gönderdiğini "itiraf ettiği" bildiriliyor.

Reform yanlısı gruplar dava sürecinin göstermelik olduğunu, insan hakları grupları da gözaltına alınanların sert bir şekilde sorgulandığını belirtiyor.

İran hükümetinin mahkemeye yabancıları çıkarararak protesto gösterilerinin yurtdışından kışkırtıldığı izlenimini yaratmak istediği düşünülüyor. Tahran, Haziran ayındaki seçimleri protesto edenlerin Amerika ve İngiltere'nin kışkırtmasıyla şeriat sistemini yıkmaya çalıştığını savunuyor.

Geçen hafta da gösteri düzenleyerek sistemi yıkmaya çalışmakla suçlanan 100 siyasi tutuklu yargılanmıştı.

12 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştırıldığı iddiasıyla gösterilerin düzenlendiği İran'da şu ana kadar binlerce reform yanlısı muhalefet üyesi tutuklandı.

XS
SM
MD
LG