Erişilebilirlik

5 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe gazetesi Kuzey Kore’de hapis yatan iki Amerikalı gazetecinin Bill Clinton’ın arabuluculuğuyla serbest bırakıldığına değiniyor. Gazete Clinton’ın bu ülkeyi ziyaretiyle Pyong Yang’la diyalog kapısını araladığını da yazıyor.

“Kuzey Koreliler gayrı resmi arabulucu olarak Clinton’ı istediler. Bunun nedeni Clinton döneminde Amerika ile düşmanlığın bitme noktasına geldiğine inanmalarıydı. Clinton’ın Devlet Başkanı Kim Jong Il ile görüşmesi, iki gazetecinin serbest bırakılmasının yanı sıra; Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programlarından vazgeçmesini amaçlayan görüşmelerin başlamasını da sağlayabilir. Kim’in Clinton’ı kabul etmesi, Amerika ile ikili görüşmelere hazır olduğunun işaretidir. Obama, bu fırsatı kaçırmamalıdır.”

Los Angeles Times Clinton’ın Amerikalı gazetecileri kurtarmak için Kim Jong Il’le görüşmesini doğru buluyor ve eski Başkan’a yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu savunuyor:

“Clinton’ı eleştirenler Kuzey Kore’nin Amerika tarafından tanınmak istediğini ve eski Başkan’ın Kim Jong Il’le görüşmesinin diktatör açısından büyük bir kazanç olduğunu öne sürüyor. Ancak Amerika da hem vatandaşlarını korumak hem de stratejik hedeflerine ulaşmak açısından kazançlı çıktı. Clinton ziyaret sayesinde sadece gazetecilerin serbest kalmasını sağlamadı. Daha da önemlisi Kim’le yüz yüze konuşarak sağlık durumunu doğrudan görme fırsatı buldu ve muhtemelen nükleer programa son vermek karşılığında neler istediğini de öğrendi. Bu ziyaretle ne Birleşmiş Milletler yaptırımları ihlal edildi, ne de Amerika’nın bölgedeki müttefiklerinin çıkarlarına zarar verildi.”

New York Times gazetesi AIDS’in yayılmasını önlemek açısından uyuşturucu bağımlılarına temiz şırınga dağıtılmasının önemini vurguluyor. Gazete Kongreden bu konudaki yasağı kaldırmasını istiyor:

“AIDS salgını başladığından bu yana yaklaşık 600 bin Amerikalı bu hastalık nedeniyle öldü. Bunların üçte birini virüslü şırıngaları kullanan uyuşturucu bağımlıları oluşturuyor. Bu kişiler çoğu zaman hastalığı eşlerine ya da henüz doğmamış çocuklarına da bulaştırdı. Eğer Kongre, damardan uyuşturucu madde kullananlara temiz şırınga dağıtılmasını öngören programlara izin verseydi, bu insanlar ölmeyecekti. Halbuki benzeri programlar bütün dünyada AIDS’in yayılma hızını önemli ölçüde düşürdü."

Washington Post ise Barack Obama’nın yaptığı birçok atamanın aylardır Senato tarafından onaylanmamasını eleştiriyor. Gazete Senato’dan Obama’ya istediği kadrolarla çalışma fırsatı vermesini istiyor:

“Başkan Obama, hukuk profesörü Down Johnsen’ı Adalet Bakanlığı’nın Hukuk Danışmanlığı Bürosu’nun başına atamasından bu yana altı ay geçti. Johnsen’ın ataması Senato Adalet Komisyonu’nda onaylanalı beş ay oldu. Ancak hala Senato Genel Kurulu’nda gerekli oylama yapılmadı. Bu belirsizliği yaşayan tek isim Johnsen değil. Obama’nın atadığı ve Adalet Komisyonu’nun onayladığı birçok kişi de aynı durumda. Amerikan halkı Kasım ayındaki seçimde Obama’ya istediği atamaları yapma yetkisini verdi. Adaylarla ilgili hukuki ve ahlaki sorunlar bulunmadıkça, senatörler farklı düşünceler taşısalar bile Obama’nın yaptığı atamaları onaylamalılar.”

XS
SM
MD
LG