Erişilebilirlik

Kuzey Kore Amerikalı Gazetecileri Affetti


Kuzey Kore, tutuklu iki Amerikalı gazeteciyi affetti. Resmi haber ajansı, af kararını eski Başkan Bill Clinton’un, Pyongyang’da Kuzey Kore lideri Kim Il-Jong ile görüşmesinden sonra açıkladı. Clinton, tutuklu gazetecilerin bırakılması konusunu görüşmek üzere Kuzey Kore’ye gitmişti.

Euna Lee ve Laura Ling adlı iki kadın gazeteci, Mart ayında Çin sınırından Kuzey Kore’ye kaçak girdikleri gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Haziran ayında yargılanan ve 12 yıl hapse mahkûm olan gazeteciler, Kuzey Kore’den gizlice Çin’e kaçan Korelilerle ilgili bir yazı dizisi hazırlıyordu.

Obama Yönetimi, Clinton ziyaretiyle ilgili açıklama yapmayacağını, bunun iki Amerikalıyı kurtarmayı amaçlıyan tümüyle özel bir girişim olduğunu bildirdi.

Bill Clinton’ın Kuzey Kore'ye yaptığı sürpriz ziyaret geçen Mart ayında bu ülkenin Çin sınırında yakalan iki Amerikalı gazeteciyle ilgili.

Laura Ling ve Euna Lee iki ay önce yargılanmış ve Kuzey Kore’ye karşı "düşmanca eylemlerden" suçlu bulunarak 12’şer yıl ağır hapse mahkûm edilmişti.

Biri 36 diğeri ise 32 yaşında olan gazetecilerin aileleri, kızlarının Kuzey Kore sınırını geçmek gibi bir planı olmadığını, nükleer görüşmelerde pazarlık unsuru olarak kullanılmak üzere tutuklandıklarını savunuyor.

Uzun bir süredir Washington’da, Obama yönetiminin gazetecileri kurtarmak için Kuzey Kore’ye özel bir temsilci göndereceği yolunda haberler dolaşıyordu. Ancak bu özel temsilcinin Bill Clinton olacağı kimsenin aklına gelmemişti. Eski Başkanın son dakikaya kadar gizli tutulan ziyareti, uçağı Pyong Yang’a indikten sonra açıklandı.

Clinton’u havaalanında üst düzey yetkililer karşıladı ve küçük bir kız eski Başkan’a bir buket çiçek verdi. Ziyaretin siyasi değil, “insani” amaçlı olduğunu vurgulayan Kuzey Kore hükümeti, karşılama töreninden birkaç saat sonra Clinton’un Devlet Başkanı Kim Jon İl ile birlikte çekilmiş resimlerini yayınladı.

Seul Üniversitesi profesörlerinden Kim Sung Han, “Kuzey Kore gazetecileri serbest bırakma konusunda olumlu sinyal vermeseydi Clinton boşu boşuna Pyong Yang’a gitmezdi” diyor ve muhtemelen konuyla ilgili olarak iki ülke arasında gizli görüşmeler yapıldığını tahmin ediyor.

Bill Clinton eski Başkan olmasının yanı sıra Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un da kocası. Uzmanlara göre, bu açıdan bakıldığında ziyaretin önemi daha da artıyor.

Seul’daki Sejong Stratejik Araştırma Merkezinden Hong Hyunik, Kuzey Kore’nin uzun süredir iki Amerikalı gazeteciyi serbest bırakmak için bahane aradığını ileri sürüyor. Koreli uzman, Pyong Yang hükümetinin kadınları serbest bırakmakla hiçbir şey kaybetmeyeceğini, tam aksine siyası açıdan kazançlı çıkacağını söylüyor.

Bill Clinton’ı havaalanında karşılayan yetkililer arasında Kuzey Kore’nin nükleer görüşmelerdeki baş müzakerecisi Kim Kye Gwan’ın da bulunması dikkat çekti. Bazı gözlemcilere göre, Clinton, temasları sırasında, Kuzey Kore'nin nükleer programı konusunda iki ülke arasında devam eden gerginliği gidermeye de çalışacak.

Seul’daki Dongkuk Üniversitesinden Profesör Kim Yong Hyun, ziyaretin Kuzey Kore-Amerika ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olabileceğini öne sürüyor. Koreli profesör, hasta olan Kim Jong İl’in, yerine oğullarından birini atamaya hazırlandığını ve bu nedenle Washington ile arasını düzeltmek isteyebileceğini belirtiyor.

Bazı uzmanlara göre ise, resmi görevi olmayan Bill Clinton’un ziyaretinin esas amacı, gazetecileri kurtarmanın yanı sıra, Pyong Yand hükümetine Obama yönetimin Kuzey Kore politikasını anlatmak.

Kuzey Kore'ye giden son eski Başkanı Jimmy Carter olmuştu. Carter'ın 1994 yılında yaptığı ziyaretten sonra, nükleer görüşmelerde önemli gelişme sağlanmıştı.

XS
SM
MD
LG