Erişilebilirlik

AB'den Tatilcilere 10 Emir


Belçika’da domuz gribi nedeniyle ilk ölümün yaşandığı günde Avrupa Birliği Komisyonu, yaz tatiline çıkacak Birlik vatandaşları için 10 maddeden oluşan bir yapılması ya da yapılmaması gerekenler listesi yayımladı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani tarafından açıklanan listenin en dikkat çeken ve aktüel konuları arasında domuz gribi uyarısı da vardı.

Tajani, hiçbir havayolu şirketinin tek taraflı olarak bir yolcuyu domuz gribi virüsü taşıdğı şüphesiyle uçağa almayı kabul etmeme yoluna gidemeyeceğini söyledi. Tajan,i yolcuyu reddetmenin ancak ulusal makamların ya da sağlık yetkililerinin talimatı üzerine mümkün olabileceğinin altını çizdi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı’nın altını çizdiği bir başka noktayı da yolcuların domuz gribi şüphesi nedeniyle uçağa alınmamaları halinde bunun maddi tazminat yolunu açacağı uyarısı oluşturdu.

Listede yer alan diğer unsurlar ise, Avrupa Birliği vatandaşlarının haklarınının ve rahatlarının korunmasına yönelik oldu. En basit uyarılar arasında tatil sırasında bir kaza geçirilmesi halinde Avrupa Birliği çapında geçreli olan acil yardım numarasının yani 112’nin aranması ya da alkol ve uyuşturucu etkisi altında araç kullanılmaması gibi maddeler bulunuyor. Bu uyarının nedeni ise, Komisyon verilerine göre, her yıl 10 bin Birlik vatandaşının alkol bağlantılı kazalarda hayatını kaybetmesi.

Avrupa Birliği dışında yapılacak uçuşlarda Brüksel tarafından oluşturulan güvensiz havayollarıyla ilgili kara listenin dikkatle incelenmesi, uçak kabinine yasal limitleri aşan düzeyde sıvı madde alınmaması, paket nitelikli biletlerde nihai fiyatın bilincinde olunması da Komisyon’un uyarıları arasında yer aldı. Engellilere ayrımcılık yapılamayacağı, uçuşlarda ciddi rötar ya da iptal durumunun yolculara tazminat hakkı doğuracağı da dikkat çekilen noktaları oluşturdu.

Komisyon’un yolcuları özellikle bilinçlendirmeye çalıştığı bir başka konu ise kayıp bagajlardı. Tajani, kayıp ya da zarar görümüş bagajlarda yolcuların 1100 Euro’ya kadar tazminat alabildiklerini hatırlattı. 2008’de Avrupa Birliği içinde 4,6 milyon bagajın gecikmeli gelmesi ve aynı yıl dünya çapında 32,8 milyon bagajın kaybolması Komisyon’un bu konuya özel ilgi göstermesi sonucunu doğuruyor. Bu açıklamaları Avrupa Birliği vatandaşlarının iyi bir tatil geçirmesi için yapan Tajani, toplantıyı Komisyonu sürekli izleyen gazeteciler için de aynı dileklerle tamamladı.

XS
SM
MD
LG