Erişilebilirlik

Gates Irak'ta Amerikan Askerlerinin Geleceğini Konuştu


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Bağdat’taki yetkililerle Irak’taki Amerikan askerlerinin geleceği ve bu ülkeye yapılacak silah satışlarını görüştü.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki ve Savunma Bakanı Abdülkadir el Ubeydi’yle görüşen Gates, daha sonra da ülkedeki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno’yla bir araya geldi.

Gates, Irak birliklerinin kentlerde ve ülke genelinde asayişi sağlayacağı konusunda, Odierno ve kendisinin kuşkusu olmadığını belirtti. Gates bununla birlikte Amerika’nın çağrıldığında yardıma hazır olduğunu da kaydetti.

Savunma Bakanı Gates, göreve gelmesinden bu yana Irak’ı onuncu kez ziyaret ediyor. Bakan, Amerikan askerlerinin 30 Haziran’da Irak kentlerinden çekilmesini izleyen dönemde de ikinci kez bu ülkeye gitmiş oldu. Gates’in ziyareti, Amerika ve Irak aralarındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandırma çabalarını izliyor.

Bağdat’ın güneyindeki Talil Hava Üssü’ne uğrayan Gates, konuşmasında, Amerikan askerlerinin yeni görevine ağırlık verdi. Amerikan askerlerinin bundan böyle Irak’ta muharip unsur olarak görev yapmaktan çok Irak ordusuna danışmanlık yapması ve bu ülkenin ordusunu eğitmesi bekleniyor.

Amerika 2011 yılı sonuna kadar bu ülkedeki birliklerini geri çekecek. Irak’taki mevcut Amerikan üsleri de daha sonra Irak askerlerinin eğitimi için kullanılacak.

Bağdat’ta Irak Başbakanı Nuri el Maliki ve Savunma Bakanı Abdülkadir Ubeydi’yle görüşen Gates, Amerika ve Irak’ın yeni önceliklerini ele aldı ve 2011 sonunda Amerikan askerleri ülkeden çekilinceye kadar bazı önemli hedeflerin başarılması gerektiğinin altını çizdi.

Savunma Bakanı Gates bu hedefleri, Irak’ta adil ve güvenli seçimler düzenlenmesi, yeni hükümetin kurulması ve Ağustos 2010’a kadar Amerikan muharip unsurlarının ülkeden çekilmesi şeklinde açıkladı. Amerika bu tarihten itibaren kalan askerlerini, yalnızca Irak ordusuna eğitim ve danışma hizmeti vermeleri amacıyla tutacak.

Irak Savunma Bakanı da ana önceliklerini, ‘terörle mücadele ve Amerika’yla yeni bir ortaklık oluşturulması’ olarak saydı.

Ubeydi, Irak’ın en büyük endişesi ve önceliğinin terörle mücadelede yeni bir strateji belirlenmesi olduğunu söyledi. Iraklı bakan, 2011 yılı sonuna kadar Amerika’yla nasıl işbirliği ve koordinasyon sağlanacağını belirlemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Abdülkadir el Ubeydi, Amerikan yapımı savaş uçaklarına ihtiyaçları olduğunu da belirtti.

Iraklı bakan Amerika’dan yeni ve gelişmiş savaş uçakları almak istediklerini ve bu uçaklara 2011 yılı bitmeden sahip olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Amerika Savunma Bakanı Gates, geçen hafta sonu yerel seçimlerin yapıldığı Irak’ın kuzey bölgesini de ziyaret edecek. Petrol gelirlerinin paylaşımı ve Kerkük konusunda Bağdat hükümetiyle Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki anlaşmazlık, Amerika’yı kaygılandıran en büyük unsurlardan biri.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki geçen hafta Washington’u ziyaret etmiş ve Başkan Barack Obama’yla bir araya gelmişti. Amerikalı yetkililer, Maliki’den Iraklı Şii, Sünni ve Kürtleri bir arada tutacak ulusal uzlaşma sürecini hızlandırması için daha fazla çaba göstermesini istemişti.

XS
SM
MD
LG