Erişilebilirlik

28 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times, Başkan Yardımcısı Joseph Biden’in “Rusya zayıflıyor” sözleriyle Rus-Amerikan ilişkilerine büyük zarar verdiğini ve Başkan Obama’yı hayal kırıklığına uğrattığını öne sürüyor:

"Tam da başkan Obama’nın ve Dışişleri Bakanı Clinton’ın Rusya ile ilişkileri yeniden düzenlemekten, karşılıklı saygıya dayalı yeni bir sayfa açmaktan bahsettiği bir dönemde Biden’ın yaptığı bu açıklama, bütün bu çabaları zora soktu. Kremlin, Amerikan dış politikasını Başkanın mı yoksa Başkan yardımcısının mı belirlediğini sorarak açıklamaya tepki gösterdi. Clinton, Rusya için “büyük bir güç” ifadesini kullanarak gerginliği yumuşatmaya çalıştı. Ancak Biden’ın verdiği zararı gideremedi. Obama, Biden’ı Başkan Yardımcısı olarak seçerken dış politikada kendi eksikliğini kapatacak bir deneyime sahip olduğunu düşünüyordu. Ama herhalde Biden’dan beklediği bu değildi."

Washington Post
gazetesi, silah lobisinin Sonia Sotomayor’un Anayasa Mahkemesi üyeliğine karşı çıkmasına tepki gösteriyor. Gazete, silah sanayini bu konuda senatörleri baskı altına almakla suçluyor.

"Ulusal Silah Derneği, 138 yıllık tarihinde ilk kez Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday bir kişi hakkında yapılacak oylamayı mercek altına aldı. Yani Senatörler, ya Sotomayor lehine oy kullanacaklar ya da ona karşı çıkan ve ülkenin en önemli silahlanma hakkı savunucusu olan Ulusal Silah Birliği’nden yüksek not alacaklar. Anayasa Mahkemesi başkanı John Roberts Jr. Senato’daki oturumlar sırasında Anayasanın ikinci maddesinin bireysel bir hakkı garanti altına alıp almadığı sorusunu yanıtlamaktan kaçınmıştı. Yargıç Samuel Alito Jr.’a, bireylerin silah taşıma hakkı konusundaki görüşleri sorulmamıştı. Ulusal Silah Birliği, her iki adayın da Anayasa Mahkemesi üyeliğine karşı çıkmamıştı. Birliğin şimdi Sotomayor’a karşı çıkması ve senatörleri tehdit etmesi yanlış bir tavırdır."

Christian Science Monitor
, silah lobisinin bütün çabalarına rağmen Senato’nun silah taşımaya sınırlama getirmesini destekliyor. Gazete, Kongreden bu konuda daha etkin önlemler almasını istiyor:

"Yıllarca silah lobisi tarafından etkisizleştiren Kongre üyeleri ve eyalet yasama organları sonunda seslerini yükseltmeye başlıyorlar. Ulusal Silah Birliği’nin silahların saklanarak taşınmasına konan sınırlamaları genişletme çabaları başarıyla engellendi. Şimdi federal ve eyalet yasama organları bir adım daha atarak, ateşli silahlara makul sınırlamalar getirmelidir. Silahların denetim altına alınmasını savunanlar, silah lobisinin iddia ettiği gibi, Anayasanın ikinci maddesini çiğnemeyi amaçlamıyorlar. Suçluların kolayca silah edinmesini engellemek, silahların sorumluluk bilinciyle kullanılmasını sağlamak ve kolluk kuvvetlerinin işlerini kolaylaştırmak istiyorlar."

USA Today,
devletin sağladığı bütün desteğe rağmen konut kredilerinin yeniden yapılandırılmasının yetersiz kaldığını ve haczedilen konut sayısının arttığını belirtiyor. Gazete, bu durumdan finans kurumlarını sorumlu tutuyor:

"Kredi kuruluşlarının, verdikleri kredileri geri alabilmek için bir yeniden yapılandırmaya gitmeleri işin doğası gereğidir. Üstelik başkan Obama bu konuda 75 milyar dolarlık bir destek paketi de açıkladı. Ama bütün bunlara rağmen, Haziran ortasına kadar sadece 325 bin kredi yeniden yapılandırılırken, iki milyon kredi için haciz uygulamasına gidildi. Kongrenin zor durumdaki ev sahipleri için yapabileceği en doğru şey, iflas kanununda değişikliğe gitmektir. Böylece, yargıçlar diğer bütün borç çeşitlerinde olduğu gibi sorunlu konut kredilerini de yeniden yapılandırabilir. Böyle bir değişiklik, iflas mahkemesine gitmek istemeyen kredi kuruluşlarının kendilerinin yeniden yapılandırmaya gitmesini de sağlayacaktır."

XS
SM
MD
LG