Erişilebilirlik

İzlanda'nın AB Üyeliği Hızlı Olacak


Global ekonomik krizin en fazla etkilediği ülkelerden biri olan İzlanda’nın Avrupa Birliği için yaptığı üyelik başvurusuna ilk resmi destek geldi. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, bu sürece yeşil ışık yakarak Komisyon’u konuyla ilgili bir rapor hazırlamakla görevlendirdi.

İzlanda, ülke içindeki yoğun tartışmaların ardından yapılan oylamada çıkan sonuç ışığında, üyelik başvurusunu geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten İsveç’in Dışişleri Bakanı Carl Bildt nezdinde yapmıştı. Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının başvurunun yapılmasının üzerinden çok az zaman geçmesine karşın bu konuda karar alması İzlanda’nın başvurusunun hızlı bir süreçte ele alınacağının ilk göstergesi olarak algılanıyor.

Bildt de sürecin kısa olacağı görüşünde ancak İsveç Dönem Başkanlığı bunun nedeninin İzlanda’ya farklı bir muamele yapılacak olmasından kaynaklanmadığının altını kalın bir şekilde çiziyor. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de bu konuda oldukça hassas.

Rehn, İzlanda’nın başvurusunun kitaba uygun olarak ele alınacağını ve herhangi bir kestirme yol olmayacağını söyledi. Rehn’in altını çizdiği bir başka konuyu da Komisyon tarafından hazırlanacak raporda, diğer ülkeler için hazırlanan raporlarla aynı metodolojinin kullanılacağı oluşturdu. Rehn’in raporun niteliği konusunda kullandığı kelimeler ise titiz ve objektif oldu.

Peki İzlanda’nın üyelik sürecinin kısa olacak olmasının arkasında yatan neden ne? Bu sorunun cevabı İzlanda’nın yıllardır Avrupa Ekonomik Alanı ve Schengen Sistemi’nin üyesi olmasında yatıyor. İzlanda’nın bu iki alana üye olması Avrupa Birliği müktesebatının büyük bölümünü uyguladığını gösteriyor. Bu durum da müzakere sürecini net şekilde kısaltıyor.

Konuyu müzakere süreci çerçevesinde değerlendiren Rehn, 35 başlık olduğunu hatırlattı ve Avrupa Ekonomik Alanı üyeliğinin bu başlıklardan yaklaşık 22’sini kapsadığını ifade etti.

İzlanda’nın kısa zamanda üye olacağı konusunda hiç kimsenin şüphesi yok ancak üyelik için başvuran diğer ülkelerin durumdan çok da memnun olduklarını söylemek mümkün değil. Aylardır cevap bekleyen Arnavutluk durumdan sıkıntı duyan ülkelerin başında yer alıyor. Bunun farkında olan Avrupa Birliği, verdiği mesajlarla Tiran’ı rahatlatmaya çalıştı. İsveç’in Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Cecilia Malmström, Arnavutluk’ta seçim sonrası sürecin tamamlanmadığını hatırlatarak bu konunun en kısa zamanda ele alınacağını söyledi ve hedef olarak sonbaharı koydu.

XS
SM
MD
LG