Erişilebilirlik

27 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Bush yönetiminin onayladığı sert sorgulama yöntemlerini uygulayan görevlilerin yargılanmaması kararını destekliyor. Ancak gazete, terör zanlılarına işkence yapan CIA mensuplarının yargı önüne çıkarılması gerektiğini savunuyor.

"Savunma Bakanlığı, sorgulama esnasında yaşanan ölüm olayları veya işkencelerle ilgili askeri personel hakkında yargı sürecini başlatırken, aynı hassasiyet sivillere uygulanmadı. Adalet Bakanı Holder’ı zor bir görev bekliyor. Eğer bu konuda bir soruşturma başlatırsa, Bush yönetimiyle Obama yönetimi arasındaki siyasi farklılıkları yargıya taşımakla suçlanacaktır. Ayrıca, Obama’nın “geçmişi unutalım, geleceğe bakalım” diye özetlenebilecek politikasına da ters düşecektir. Ancak Adalet Bakanı siyasi hesapları bir kenara bırakmalı ve bu konuda bir savcıyı görevlendirerek yasaları uygulamalıdır. Bazı zanlıların, Amerikalı görevliler tarafından gözaltında tutulurken ölmesi mutlaka soruşturulmalıdır."

Los Angeles Times
Guantanamo’daki gözetim kampının kapatılması için bir tarih belirlenmesini istiyor. Gazete, Obama’ya verdiği sözü tutması çağrısında bulunuyor.

"Bush’un aksine Obama sorunlara Kongre ile birlikte çözümler bulmaya çalışıyor. Ancak Kongre bu konuda işbirliğine yanaşmıyor. Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki yöneticileri, yönetimin Guantanamo’yu kapatmak için istediği bütçeye karşı çıkmayı sürdürüyor. Yönetim ise, Guantanamo’nun kapatılmasındaki gecikmeyi önemsiz göstermek için elinden geleni yapıyor. Obama, geçen hafta sağlık reformu konusunda Kongre’ye baskı yaparken, “eğer bir takvim belirlemezseniz, burada işler hep sürüncemede kalır” diye konuşmuştu. Obama şimdi Guantanamo’nun kapatılması konusunda da bu anlayışa uygun davranmalıdır."

New York Times
Kongrenin, devletten destek alan Chrysler ve General Motors’un işlerine müdahale etmesine karşı çıkıyor. Gazete, iki firmanın kapattığı acenteliklerin yeniden açılması çabalarını eleştiriyor.

"Temsilciler Meclisi bu iki otomotiv firmasının kapattığı acentelerin yeniden açılmasını zorunlu kılan bir tasarıyı kabul etti. Ancak böyle bir adım, iflas koruma başvurusunda bulunan iki firmanın onaylanmış olan reorganizasyon planlarına büyük bir darbe vuracaktır. Temsilciler Meclisi’nin geleneksel “tribünlere oynama” politikası, otomotiv sektörünün önündeki zor görevleri daha da zorlaştıracaktır. Neyse ki, Temsilciler Meclisi’ndeki bu öfke nöbeti henüz Senato’ya sıçramış değil. Ve umarız Senato ekonomideki daha büyük tabloyu dikkate alır. Bazı milletvekilleri toplumsal faydalarını gözeterek, bazı acentelerin kurtarılmasını sağlayacak bir ara formül üzerinde uzlaşma sağlamaya çalışıyor. Ancak ne kadar acı olursa olsun, acentelerin kapatılması konusunda kararı Kongre değil, piyasa koşulları vermelidir."

USA Today
Sonia Sotomayor’un Anayasa Mahkemesi üyeliğinin onanması gerektiğini savunuyor. Gazete, Latin kökenli kadın yargıcın bu görevi hak ettiğini vurguluyor.

"Eski başkan Bush’un, John Roberts’i Anayasa Mahkemesi başkanlığına atamasını desteklemiştik. Bu desteğin nedeni, başkanların kendi felsefelerini paylaşan yargıçları görevlendirmeye yetkili olduğuna inanmamızdı. Aynı gerekçeyle, gerekli mesleki birikime sahip olmaları, hukuka ve insan haklarına saygı duymaları koşuluyla başkan tarafından atanan isimlerin Kongre tarafından da onaylanması gerektiğini savunduk. Aynı bakış açısıyla değerlendirdiğimizde, Sotomayor’un atanmasının önünde de bir engel bulunmadığını düşünüyoruz. Sotomayor, Anayasa Mahkemesi üyeliğini fazlasıyla hak ediyor."

XS
SM
MD
LG