Erişilebilirlik

ABD'den Ortadoğu'ya Resmi Ziyaretçi Akını


Üst düzey Amerikalı yetkililer, Ortadoğu barış sürecini yeniden canlandırmak ve İran tehdidini ele almak üzere bu hafta bölgede temaslar yürütecek.

Savunma Bakanı Robert Gates bugün varacağı İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak’la görüşecek. Savunma Bakanlığı yetkilileri, Gates’in temaslarında İran’ın nükleer programını da ele alacağını bildirdi.

Öte yandan Amerika’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, Suriye’den Mısır’a geçti. Mitchell bugün Kahire’de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le görüşecek, daha sonra yeniden İsrail ve Filistin’e geçecek.

Mitchell dün de Telaviv’de önce Savunma Bakanı Barak’la, daha sonra Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmüştü. Amerikalı temsilci, bölgede istikrar, güvenlik ve refahı sağlamanın tek yolunun barış olduğunu söylemiş ve bunu başarmak için de Araplar ve İsraillilerin Amerika’yla birlikte çalışması gerektiğini savunmuştu.

Mitchell, Esad’la yaptığı görüşmenin “dürüst ve olumlu” geçtiğini kaydederek, yakın gelecekteki hedefinin İsrail ve Suriye arasındaki barış görüşmelerini yeniden başlatmak olacağını söyledi. İki ülke arasında geçen yıl kesilen dolaylı görüşmelere Türkiye arabuluculuk ediyordu.

Ortadoğu’da temaslar gerçekleştirmesi beklenen bir diğer Amerikalı yetkili de Ulusal Güvenlik Başdanışmanı James Jones olacak. Jones, yarın bir heyetle İsrail ve Batı Şeria’ya gidecek.

XS
SM
MD
LG