Erişilebilirlik

Dünya Sağlık Örgütü'nden Domuz Gribi Uyarısı


Dünya Sağlık Örgütü önümüzdeki iki yıl içinde iki milyar kişinin H1N1 domuz gribi virüsünden etkilenebileceği uyarısında bulundu.

Keiji Fukuda, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, virüsün sanılandan çok daha fazla insana bulaşmış olabileceğini belirtti. Sağlık Örgütü yetkilisi, H1N1 virüsünün daha yeni bulaşmaya başladığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribi virüsünün hemen her ülkede görüldüğünü ve Nisan ayından beri yaklaşık 800 kişinin öldüğünü açıkladı.

Örgüt sözcüsü, en büyük önceliği, az gelişmiş ülkelere virüsle mücadele için aşı sağlamaya verdiklerini bildirdi.

Amerikalı yetkililer ise etkili bir aşı bulunmadığı takdirde önümüzdeki iki yıl içinde domuz gribi virüsünün Amerikalıların yüzde 40'ına bulaşabileceği uyarısında bulundu. Yetkililer aşının geliştirilmemesi durumunda yüzbinlerce kişinin ölebileceğini belirtti.

Domuz gribi aşısı için insan denemeleri önümüzdeki haftalarda Amerika'da başlayacak. Denemeler başarılı olursa kuzey yarım küreye kış gelmeden ilk aşıların hazır olacağı belirtiliyor.

Beyaz Saray dün grip salgınına karşı önlem almaya devam ettiklerini, kışa hazırlık yapıldığını bildirdi.

Domuz gribi nedeniyle en yüksek ölü sayısı Amerika, Arjantin ve Meksika'da görüldü. Avrupa'da en çok domuz gribi vakasına İngiltere'de rastlandı.

Bu arada, ilaç şirketleri gelişmekte olan ülkelere düşük maliyete aşı verebileceklerini belirttiler.

XS
SM
MD
LG