Erişilebilirlik

24 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


USA Today El Kaide ve Taliban’a verilen desteğin azaldığına dikkati çekiyor. Gazete, Fethullah Gülen hareketinin radikal İslamcılara karşı giderek güç kazandığını yazıyor:

"İslamiyet’in Ortaçağ’a özgü ve acımasız yorumunu savunan Taliban ve El Kaide benzeri anlayışlarla mücadeleyi kesin olarak kazanmanın tek bir yolu vardır. Bu da, Endonezya ve Türkiye’de örneklerini gördüğümüz gibi, ılımlı Müslümanların, “artık yeter” diyerek dinin daha modern bir yorumunu öne çıkartmalarıdır. Geçtiğimiz yıllarda Suudi kaynaklı Vahabi anlayışı, petrol gelirleriyle okullar ve camiler kurarak etkinliğini artırıyordu. Şimdi ise Fethullah Gülen isimli Türk akademisyen ve filozof daha çok ılımlı okullar kuruyor. Genç Müslümanları kazanmak açısından eğitim, önemli bir mücadele alanı olarak duruyor. Ve İslam dünyasındaki son gelişmeler bir umut ışığı oluşturuyor."

Los Angeles Times
Amerika’da devletin herhangi bir dini faaliyeti finanse etmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu hatırlatıyor. Gazete, buna rağmen Amerikan dış yardımlarının dini amaçlar için harcanmasının bir çelişki olmadığını savunuyor:

"Amerikan anayasasına göre bir devlet dini oluşturulması veya dini kurumların finanse edilmesi yasaktır. Ancak dünyanın birçok ülkesinde din ile devlet arasındaki ilişkiler daha farklıdır. Bu nedenle dinin siyasetle iç içe olduğu birçok ülkede dış politika, din ile devletin ayrılığı ilkesinin sınırlarına hapsedilmemelidir. Ilımlı İslam anlayışını desteklemek Amerikan dış politikasının en önemli hedeflerinden biridir. Bu nedenle örneğin, Afganistan’da kızlar için dini bir okul açılmasının finanse edilmesi, Anayasa’nın çiğnenmesi olarak görülmemelidir. Amerika’da yasak olsa bile, dış politikanın gerekleri doğrultusunda, Washington’un Irak gibi ülkelerde dini kuruluşlarla ilişkiye girmesi ve onlara yardımda bulunması engellenmemelidir."

New York Times
asgari ücretin saatlik 6 dolar 55 sentten 7 dolar 25 sente çıkarılmasını yetersiz buluyor. Gazete, asgari ücretin Amerikan ekonomisinin canlandırılması açısından da büyük önem taşıdığını yazıyor:

"Asgari ücret, genel ücret düzeyini de belirleyen bir taban oluşturuyor. Bu taban, özellikle asgari ücretin hemen üstündeki kategoride yer alan işçileri yakından ilgilendiriyor. Yeni açılan istihdam alanlarının önemli bir kısmı bu kategoriye girdiği için asgari ücret düzeyi ekonominin genelini de yakından ilgilendiriyor. Düşük ücretli işler, Amerika’nın bir gerçeğidir. Ve bu tür işler, yüksek ücretler ödenen işlere kıyasla daha fazla sayıda insana istihdam sağlıyor. Bugün çözülmesi gereken en önemli sorunlardan biri bu tür işlerde çalışan bazı işçilerin daha nitelikli alanlara sıçramasını sağlayacak olanaklar oluşturmaktır. Ancak işçilerin geneli açısından bakıldığında en önemli sorun iş güvencesi ve adil bir ücrettir."

Washington Post
domuz gribi salgınının gündemden düşmesine rağmen tehlikenin sürdüğünü kaydediyor. Gazete, bu nedenle domuz gribine karşı bir aşı bulma çabalarının büyük önem taşıdığını ifade ediyor:

"Umarız domuz gribi aşısı denemeleri başarıyla sonuçlanır. Hastalık, kış mevsiminin sürdüğü Güney yarımkürede etkisini sürdürürken, Amerika’da da yaz boyunca yayılmaya devam etti. Uzmanlar kışın gelmesiyle birlikte salgının yine etkili olabileceği uyarısında bulunuyor. Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre, 17 Temmuz itibariyle domuz gribinden ölenlerin sayısı 263’ü buldu. Bu sayı dönemsel griplerden kaynaklanan ortalama ölüm sayısının altında. Bu nedenle şimdilik paniğe gerek yok. Kamuoyu yapılan uyarıları dikkate aldığı sürece, Amerika bu küresel salgının zararlarını en aza indirebilir."

XS
SM
MD
LG