Erişilebilirlik

Obama'nın Başkanlığı Dünyada Amerika'ya Desteği Artırdı


Türkiye’nin de bulunduğu 24 ülkede yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Barack Obama’nın başkan seçilmesi, tüm dünyada iyi bir izlenim yarattı. Amerika’nın Sesi muhabiri Michael Bowman ancak Obama’nın getirdiği bu olumlu havanın, Müslüman ülkelere yansımadığını, Amerika’ya karşı olumsuz görüşlerin hala devam ettiğini belirtiyor.

Araştırmayı yürüten Pew Merkezi’nin Küresel Davranışlar Projesi başkanı Andrew Kohut’a göre son veriler, Amerika’nın imajının yeniden toparlandığını gösteriyor.

Kohut’a göre bu kişilerin Amerika’ya yönelik olumlu görüşleri, Başkan Bush’un göreve gelmesinden önceki dönemle aynı.

Araştırmaya 26 bin kişi katıldı. Amerika’ya yönelik en büyük destek de Avrupa’dan geliyor. Örneğin Fransa’da araştırmaya katılanların yüzde 75’i Amerika’ya karşı olumlu görüşler besliyor. Oysa bu rakam bir yıl öncesine kadar yüzde 42’ydi. Olumlu yönde görüş bildirenler arasındaki en önemli artış Meksika, Brezilya, Hindistan ve Çin’de görülüyor. Araştırma yapılan 24 ülkede Amerika’ya yönelik olumlu görüşlerde tek düşüş İsrail’de kaydedildi. Geçen yıla göre daha az İsrailli, Amerika’nın dış politikasını doğru buluyor.

Başkan Obama halefi Bush’a göre çok daha fazla destek alıyor. İngiltere’de Obama’ya destek yüzde 86. Geçen yıl İngilizlerin yüzde 16’sı eski Başkan Bush’a destek vermişti. Kanada ve Japonya’da Obama’ya verilen destek geçen yıl Bush’a verilenden yüzde 60 daha fazla.

Ama bu oranlar Müslüman ülkelerin Amerika’ya bakışı açısından yükselmekle birlikte güçlü bir artış göstermiyor. Mısırlıların yüzde 27’si Amerika’ya olumlu bakıyor. Bu önceki yıla göre yalnızca yüzde 5’lik bir artış. Pakistan’da bu oran geçen yıllardaki gibi yüzde 15-16 düzeyinde seyrediyor. Nüfus çoğunluğu Müslüman olan ülkeler arasında yalnızca Endonezya’da Amerika’ya yönelik olumlu bakış önemli artış göstermiş, o da Obama’nın çocukluğunun bir kısmının bu ülkede geçirmiş olmasından kaynaklanıyor.

Andrew Kohut, Müslüman ülkelerdeki en önemli değişikliği, “Amerika başkanına verilen desteğin, artık El Kaide terör örgütü lideri Usame bin Ladin’e verilen destekten fazla olması” diye yorumluyor. Pew Küresel Davranışlar Projesi eşbaşkanı ve eski Amerika Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’a göre, Obama’nın popülerliği ve bunun yanı sıra Amerika’ya artan desteğin önemli kazançlar sağladığı görüşünde :

Albright bir ülkenin terör ve nükleer silahlanmayla mücadeleyi tek başına yürütemeyeceğinin altını çizerek, Obama gibi her kesime ulaşabilen bir başkanın olmasının bu konuda büyük kazanç olduğunu belirtiyor.

Ancak projenin diğer eşbaşkanlarından Cumhuriyetçi Senatör John Danforth, Başkan Obama’ya ve Amerika’ya verilen desteğin, ne Afganistan’a daha fazla asker katkısı yapılmasına, ne de Guantanamo’da tutulan terör zanlılarını daha fazla ülkenin kabul etmesine yol açtığını kaydediyor:

Danforth, Obama’nın uluslararası ortaklarından büyük övgüler aldığını, fakat bunun kendisine bir kazanç getirmediğini savunuyor.

Pew Merkezi’nin araştırması Mayıs ve Haziran aylarında yapıldı. Araştırma 2002 yılında bu yana her yıl yapılıyor.

XS
SM
MD
LG