Erişilebilirlik

Obama - Maliki Görüşmesi


Başkan Barack Obama, bugün Beyaz Saray’da Irak Başbakanı Nuri el Maliki’yi ağırladı. İkili, görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada iki ülke arasındaki karşılıklı saygı ve çıkarların korunması ilkesinin önemine dikkati çekti. Obama, 2011’de tüm Amerikan askerlerinin Irak’tan çekileceği sözünü de yineledi.

Başkan Barack Obama ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki, basın toplantısında görüşmede ele alınan konuları özetledi. Başkan Obama, açıklamasında Amerika’nın Irak'ta kalıcı askeri üsler kurmak niyetinde olmadığını vurguladı.

Obama, “Son dönemde Irak’ta kontrolün Iraklı güvenlik güçlerine geçmesi için önemli bir adım attık. Bu, aramızdaki güvenlik anlaşmasının bir gereğiydi. Aynı zamanda, Irak’ın egemenliği için verdiğimiz sözlere bağlılığımıza dair de önemli işaretler veren bir adımdı” dedi. Obama, Amerika’nın Irak’ın kaynakları ya da toprakları üzerinde de bir hak iddia etmediğinin de altını çizdi.

Barack Obama, Amerika’nın Irak güvenlik güçlerine destek ve eğitim vermeyi sürdüreceğini belirtti. Başkan, tüm muharip güçlerin gelecek Ağustos ayının sonuna, tüm Amerikan güçlerinin de 2011 sonuna kadar Irak’tan çekilecekleri sözünü de yineledi.

Ancak Obama, Irak’taki şiddet sorununu henüz çözülmediğini de vurguladı.

“Başbakan Maliki ve ben önümüzde zorlu günler olduğunu biliyoruz” diyen Obama sözlerine, “Irak’ta masum sivilleri, kadın ve çocukları öldürmek isteyenler hala mevcut. Mezhep çatışması sona ermiş değil. Ancak, şundan emin olun ki başarılı olamayacaklar” şeklinde devam etti.

Obama, Amerika’nın Irak’ın ulusal bütünlüğünü desteklediğini de söyledi. Obama, görüşmede ele alınan konular arasında ayrıca hidrokarbon yasası ve Irak’ta barış için önemli yeri olan tartışmalı ulusal sınırlar konularının da bulunduğunu belirtti.

Barack Obama’dan sonra söz alan Irak Başbakanı Maliki, Başkan’la verimli ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Maliki, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın daha geniş çerçeveye yayılmasını beklediklerini söyledi.

Maliki, “Sayın Obama ile bugün stratejik işbirliğimizin ekonomi, kültür, eğitim ve ticaret alanlarına da genişletilmesi gerektiğini konuştuk” dedi.

Irak’ın güçlendirilmesi çabaları kapsamında gelecek Ekim ayında yatırımcı sektöre yönelik bir konferans düzenlemeyi düşündüğünü belirten Maliki, böylece Irak’ın yeniden inşasında rol alacak tüm yabancı yatırımcıların biraraya gelebileceğini belirtti.

Maliki, Iraklı güvenlik güçlerinin Amerikan ordusundan çok şey öğrendiğini söyledi. Irak Başbakanı, “artık güçlerimiz daha yüksek yeteneklere sahipler ve Irak’ın yeniden inşası, güvenliği ve kalkınması için üzerlerine düşeni yapmaya hazırlar” dedi.

Obama ve Maliki, Amerikan askerlerinin geçen ay Irak kentlerinden çekilmesinden bu yana ilk kez biraraya geldi. Amerika’nın Irak ‘ta halen 128 bin askeri bulunuyor.




XS
SM
MD
LG