Erişilebilirlik

14 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin imzalanması Amerikan basınında da geniş yer buluyor. Washington Post projeyi, Rusya’nın doğalgazı silah olarak kullanmasına karşı önemli bir tepki olarak görüyor.

"Enerji boru hatları, genellikle uluslararası siyasetin ve üst düzey diplomasinin konusu değildir. Ancak Rusya’nın tavrı nedeniyle bu durum değişti. Rusya, Ukrayna’daki demokratik yönetimi baltalamak için Avrupa’yı besleyen doğalgaz hattını, son dört yıl içinde iki kez kapattı. Elbette Nabucco projesi bütün sorunları çözecek bir özellik taşımıyor. Proje, en iyimser tahminle 2014 sonrasında Avrupa doğalgaz tüketiminin % 10’unu karşılayacak. Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Suriye ve Mısır, Nabucco üzerinden doğalgaz satmaya sıcak bakıyor. Ancak bu ülkelerin hiçbiri bu konuda bağlayıcı bir taahhütte bulunmuyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen, dünkü imza töreni daha güvenli bir Avrupa yaratılması için atılmış önemli bir adımdı."

Christian Science Monitor Nabucco projesini Avrupa’nın doğalgaz seçeneklerini artıracak bir girişim olarak görüyor. Ancak Robert Marquand imzalı haberde projenin çeşitli sıkıntılar içerdiği de vurgulanıyor.

"Enerji uzmanları, böylesine önemli bir boru hattının sadece bir enerji kaynağı olarak değil, stratejik bir siyasi araç olarak da işlevli olabileceğini belirtiyor. Ancak projenin ticari açıdan başarılı olma şansı düşük görüldüğü için Avrupa Birliği ve Amerika’nın desteğinin gerekli olduğu vurgulanıyor. Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan gibi tedarikçi ülkelerin Nabucco hattına yeterli doğalgaz verip vermeyecekleri konusu ise cevapsız soruların en önemlisini oluşturuyor. İmzalanan anlaşma, Türkiye’nin boru hattından geçecek doğalgazın % 15’ini istediği gibi kullanmasına olanak sağlıyor. Ancak Ankara, bunun yerine yüklü bir transit taşıma ücreti almayı kabul etti."

New York Times atılan imzalara rağmen Nabucco projesinin önünde ciddi engeller olduğunu hatırlatıyor. Sabrina Tavernise imzalı haberde, bu engeller şöyle sıralanıyor;

"Projenin hayata geçmesinin en önemli koşulu, boru hattından geçecek doğalgaz bulunması. Ancak henüz hiçbir tedarikçi ülke resmi olarak Nabucco hattı üzerinden doğalgaz satmayı kabul etmiş değil. Azerbaycan’ın Rusya’yla geçen hafta imzaladığı doğalgaz anlaşması da kaygı verici gelişmelerden birisi. Ancak uzmanlar bu anlaşmanın Nabucco hattını etkilemeyeceğini söylüyor. Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerini düzeltme çabaları, Azerbaycan’ın Ankara ile ilişkilerinde gerginlik yarattı. Moskova da bir yandan Nabucco’ya rakip gösterilen kendi boru hattı projesine destek arıyor. Rusya başbakan yardımcısı Igor Sechin daha geçen hafta Güney Akımı projesi için Türkiye’ye işbirliği önerisinde bulunduklarını açıkladı."

USA Today ise ekonomik durgunluğun bir türlü aşılmaması nedeniyle ikinci bir teşvik paketi önerisinin gündeme geldiğini belirtiyor. Gazete, böyle bir girişime sert ifadelerle karşı çıkıyor.

"787 milyar dolarlık teşvik paketinin henüz sadece % 20’si harcanmış durumda. Üstelik bu paranın önemli bir kısmı da işsizlik parası, sağlık harcamaları ve vergi indirimleri gibi alanlara gitti. Ekonomiyi canlandıracak harcamalara daha yeni başlandı. Şimdilik depresyon tehlikesi atlatılmış görünse de ihtiyatlı olmak gerekiyor. Bu yılki bütçe açığının 1,7 trilyon dolar olacağı ve teşvik paketinin % 80’inin henüz harcanmadığı göz önüne alırsa, yeni bir teşvik paketinin gereksizliği de ortaya çıkar. Azalan talebi, devleti borçlandırarak artırmaya çalışmak enflasyon korkusunu ve faiz oranlarını artırmaktan başka bir işe yaramaz."

XS
SM
MD
LG