Erişilebilirlik

13 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


New York Times Obama yönetiminin kaçak işçilere karşı yerel polise yeni görevler yüklemesini eleştiriyor. Gazete, bu yaklaşımın sorunu çözmek yerine daha da ağırlaştıracağını savunuyor.

Federal hükümet göçmenlik sistemini bir çıkmaza sokarak büyük sorunlar oluşmasına neden oldu. Obama da kaçak işçilere karşı kolluk gücünün kullanılması konusunda bir enkaz devraldı. Ancak bu sorunun çözümü yerel polisin devreye sokulmasından veya on binlerce masum vatandaşı rahatsız etmekten geçmiyor. Kaçak göçmen sorununu sadece kolluk kuvvetlerine havale etme politikası, Bush döneminden kalan bir anlayıştır. Bush, bu politikayla kaçak işçilere karşı ne kadar sert olduğunu göstermek istiyordu. Ne var ki bu anlayış, sağlıklı bir göç sisteminin oluşmasını sağlamaya yetmedi. Obama ise, göçmenlik reformu konusunda daha farklı bir yaklaşım içinde olacağı vaadiyle işbaşına geldi. Ancak henüz bu konuda somut bir adım atmadı.

USA Today kamu çalışanlarına emeklilik konusunda tanınan bazı hakların eyaletler açısından yük haline geldiğini yazıyor. Gazete, birçok eyaletin emeklilik primlerini ödeyemez hale geldiğini belirtiyor.

Eyaletlerde ve yerel yönetimlerde kamu çalışanlarının % 80’inden fazlası, özel sektör çalışanlarına kıyasla daha erken emekli oluyor ve daha yüksek emekli maaşı alıyor. Geçmişte, daha az ücret ödenen kamu sektöründe kalifiye elemanları istihdam edebilmek için bu tür teşvikler gerekliydi. Ancak artık kamu çalışanlarının özel sektör çalışanlarından daha fazla ücret almaya başlamasıyla bu gerekçenin bir anlamı kalmadı. Elbette herkesin daha iyi emeklilik koşullarına sahip olması iyi bir şeydir. Ancak kendileri böyle bir hakka sahip olmayan vergi mükelleflerinden bunu finanse etmelerini istemek saçmalıktır. Vergi mükelleflerini böylesine bir çıkmaza sokan yerel yöneticiler, şimdi kendi yarattıkları bu sorunu kendileri çözmelidir.

Washington Post sağlık sisteminin çökmesini önlemek için tasarrufun kaçınılmaz olduğunu vurguluyor. Gazete, bunun için de mevcut işleyişin baştan aşağı değişmesi gerektiğini kaydediyor.

Mevcut sistemde doktorlara yaptıkları her muayene ve her test için para ödeniyor. Bu da niteliğin değil, niceliğin öne çıkmasına neden oluyor. Oysa doktorlara ve hastanelere, hastanın genel sağlığı üzerinden bir ödeme yapılması hem verilen hizmetin kalitesini artıracak hem de maliyetleri aşağı çekecektir. Ayrıca yanlış tedavi gerekçesiyle her fırsatta dava açılmasına olanak sağlayan mevcut sistemin değiştirilmesi de maliyetleri düşürecektir. Doktorların kendilerini garantiye almak için uyguladıkları yöntemler de maliyetlerin artmasındaki en önemli nedenlerden biri… Bu nedenle tıbbi hataların azaltılmasını sağlayacak yöntemler ve mahkeme masraflarının düşürülmesi büyük önem taşıyor.

Boston Globe Google’ın Microsoft’a rakip işletim sistemi üretme kararını büyük bir ticari savaşın başlangıcı olarak görüyor. Gazete, bu savaşın tüketicilere yarayacağını belirtiyor.

Google’ın büyük kazançlar elde etmesi ve internette etkinliğini artırması bazı kesimlerde kaygılara neden olmuştu. Tıpkı Microsoft’un 1990’larda ilk popüler internet tarayıcısını üreten Netscape’i yok etmesi gibi, Google’ın da büyük bir güç haline geleceğinden korkulmuştu. Ancak şimdilik bu kaygılar yersiz çıktı. Google’ın yeni işletim sistemi üretme kararına karşı şimdi Microsoft’un Office programını ücretsiz hale getirmesi bekleniyor. Bu iki firmanın rekabeti aynı zamanda birbirini dengelemesi anlamına da geliyor. Ve bu rekabet sürdükçe, tüketiciler daha ucuz ve daha iyi bir hizmet alacaklardır.

XS
SM
MD
LG