Erişilebilirlik

Nabucco Projesi'nin Geçmişi


Asya kıtasındaki doğalgazı, tüketici konumundaki Avrupa ülkelerine doğrudan taşımayı amaçlayan ve Ankara’da bugün gerçekleşen imza töreniyle resmiyet kazanan Nabucco Boru Hattı Projesi, 2014’ten itibaren yıllık en az 25 milyar metreküp gaz aktarımı sağlayacak.

Nabucco projesi adını, Giuseppe Verdi’nin 1842 tarihinde bestelediği, aynı adlı operasından alıyor. Proje 2002 yılında ilk görüşen Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Türkiye’nin doğal gaz şirketlerinin temsilcileri, görüşmenin ardından Viyana Devlet Operası’nda sahne alan operayı izlemeye gitmişti. Nabucco, Yahudileri sürgüne gönderen eski Babil Kralı, Nebukadnezar’ın kısa adı. Nebukadnezar’ın adı, bazı Türkçe kaynaklarda Buhtunnasr olarak da geçiyor.

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne ilişkin resmi bilgilere göre, görüşmeleri 2002 yılında başlayan Nabucco Boru Hattı projesinde, ev sahibi ülkeler Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’nın yanında Almanya da altıncı ortak olarak yer alıyor. Projeye katılımı uzun süre Türkiye açısından tartışma konusu olan Fransa ise, bugün Ankara’da atılan imzalarla resmen ortaklık dışında kaldı. Maliyeti en az 7.9 milyar Euro olan proje için ortak ülkeler 400 milyon Euro civarında yatırım gerçekleştirecek. Yıllık gaz taşıma kapasitesi 31 milyar metreküpe ulaştırılması planlanan boru hattı, Avrupa’nın özellikle kış aylarında ısınma ihtiyacı nedeniyle artan doğalgaz tüketiminde en önemli kaynak haline gelecek. Kazakistan’ın gaz vermeyi planlamadığını açıkladığı Nabucco projesinde, öncelikle Azerbaycan ve Türkmenistan’ın Hazar Denizi’ndeki doğalgaz kaynakları kullanılacak. Toplam uzunluğu 3 bin 300 kilometre olacak Nabucco Boru Hattı’nın 2 bin kilometresi Türkiye sınırları içinde kalacak. Boru hattı, Türkiye’nin Gürcistan ve İran sınırlarından başlayarak, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya toprakları üzerinden Avrupa’nın iç kesimlerine ulaşacak. Böylece hattın 392 kilometresi Bulgaristan, 457 kilometresi Romanya, 388 kilometresi Macaristan ve 46 kilometresi Avusturya’da yer alacak. İnşaat çalışmasına en geç 2011’de başlanması planlanan Nabucco’nun yapımı için en az 200 bin boru ve 2 milyon ton çelik kullanılacak.

Türkiye, Nabucco projesine gaz kaynağı yaratmak amacıyla Mısır’la imzaladığı mutabakat anlaşması çerçevesinde, iki ülke arasında kurulacak boru hattıyla yıllık 6 milyar metreküplük doğalgaz taşınmasını planlıyor. Bunun yanı sıra Irak’la Türkiye arasında fizibilite çalışması yürütülmekte olan boru hattı projesiyle de yıllık 10 milyar metreküplük gaz temini öngörülüyor. Nabucco boru hattından gaz pompalanmaya 2014 yılında başlanacak ve 10 milyar metreküp doğalgaz Avrupa’ya taşınacak.


XS
SM
MD
LG