Erişilebilirlik

G-8 Zirvesi Sona Erdi


Sekiz sanayileşmiş ülkelerin liderleri, yoksul ülkelere gıda ve tarım alanlarında yardımcı olmak amacıyla 20 milyar dolar sağlama konusunda anlaşmaya vardı.

İtalya’nın L’Aquillla kentinde yapılan G-8 zirvesi bugünkü son oturumunda gıda güvenliği konusu ele alındı. Görüşmeye Afrika ülkelerinden liderler de katıldı.

Amerika yoksul ülkelerin açlıkla mücadele etmesi ve kendi tarım olanaklarını geliştirmesini amaçlayan üç yıllık program için 3 buçuk milyar dolar yardım yapacak.

Başkan Barack Obama, gazetecilere yaptığı açıklamada liderlerin ekonomiyi canlandırma ve iklim değişikliğiyle mücadele konularında dürüst ve enerjik görüşmeler yaptığını söyledi. Obama, ekonomik durgunluktan çıkmanın daha uzun süreceği konusunda liderlerin uzlaştığını belirtti, küresel ekonomiyi eski haline getirmek için gereken işbirliğinin, uzun vadede devam etmesinin önemine işaret etti.

Nükleer silahların yayılmasının önlenmesini amaçlayacak tedbirler üzerinde de anlaşılması gerektiğini vurgulayan Obama, G-8 liderlerinin İran’da tartışmalı seçimler sonrasında yaşanan “korkunç olaylardan” kaygı duyduğunu belirtti.

Vatikan’da Papa Benedict’le görüşmesi beklenen Obama, bugün İtalya’dan Gana’ya geçecek.

XS
SM
MD
LG