Erişilebilirlik

Uygurlar Berlin'de Gösteri Düzenledi


Çin’in Şincan Uygur Özerk bölgesinde yaşanan olaylara tepkiler sürüyor. Avrupa’da yaşayan Uygurlar bugün Berlin’de bir gösteri düzenleyerek yaşanan şiddet olaylarında onlarca Uygur’un öldürülmesini protesto etti.

Almanya Avrupa'nın en büyük Uygur diasporasının yaşadığı ülke. Çoğunluğu Bavyera eyaletinde toplam 1000 Uygur Almanya’da genel olarak gastronomi ve tekstil sektörlerinde esnaflık yapıyor. Uygur davasını çeşitli etkinliklerle destekleyen Dünya Uygur Kurultayı’nın merkezi de Münih kentinde bulunuyor. Almanyalı Uygurların girişimiyle bugün Berlin’in kent merkezindeki Çin Büyükelçiliği önünde başlayan ve şehrin dünya çapında tanınan simgesi Brandenburg Kapısı önünde son bulan yürüyüş, olaysız sona erdi. Göstericiler, Sincan Uygur Özerk bölgesinde soydaşlarının maruz kaldığı şiddet karşısında kayıtsız kalmamak için Berlin’de bir araya geldiklerini açıkladı.

Uygur göstericiler Alman hükümetini Çin politikası nedeniyle eleştirdi. Almanya, ABD Başkanı Barack Obama’nın Guantanamo’da bulunan toplam 11 Uygur tutuklunun serbest bırakılmalarından sonra Münih’e gönderilmeleri teklifini bundan bir süre önce reddetmiş, çok sayıda Alman politikacı bu bağlamda Çin’le ekonomik ve diğer ilişkilerin önemini vurgulamıştı.

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sincan Uygur Özerk bölgesinde yaşanan gelişmeleri endişeyle izlediğini, Çin’in toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu, ancak azınlıkların haklarının da korunmasını beklediklerini söyledi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Gernot Erler, yaşanan şiddet olaylarına rağmen, Almanya’nın Guantanamo’daki Uygur tutuklular konusundaki tavrında bir değişiklik olmayacağını açıkladı. Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble, söz konusu Uygurların Almanya’ya gelmesini güvenlik açısından uygunsuz bulduğunu söylemişti. Schauble son olarak da Guantanamo’da bulunan Suriye ve Tunus kökenli iki tutuklunun Almanya’ya gönderilmesi konusunda ABD’den gelen teklifi reddetti.

Cem Dalaman'ın haberini dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG