Erişilebilirlik

G-8'den İran Konusunda Ortak Tutum


İtalya’da bir araya gelen Sekizler Grubu liderleri, İran’da cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yaşanan olayları üzüntüyle karşıladıklarını belirttiler ve gazetecilerin gözaltına alınmasını eleştirdiler.

G-8 liderleri İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası topluma karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesinden rahatsızlık duyduklarını da vurguladı.

İran’a yeni yaptırım uygulanması görüşülmedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, İran’a Eylül ayına kadar müzakareler için bir şans daha tanınması konusunda fikir birliğine varıldığını açıkladı.

Ayrıca, Tahran’daki büyükelçilik görevlilerinin serbestçe çalışmasına izin verilmesi istendi ve Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Yahudi Soykırımı’nı inkâr etmesi kınandı.

Açıklamada Kuzey Kore’nin nükleer silah programı ve füze denemeleri de kınandı. Liderler, Pakistan’ın terörle mücadele çabalarına ise destek verdi.

Zirvenin ilk gün toplantılarından çıkan bir başka sonuç ise, küresel ısınma konusunda oldu.

Zirveye katılan Amerikalı yetkililer, sera gazı salımının gelişmiş ülkelerde 2050 yılına kadar yüzde 80 oranında azaltma konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG