Erişilebilirlik

Dünyada Destek Obama'ya, ABD Politikalarına Değil


Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20 ülkede, 20 bine yakın kişiyle yapılan yeni bir kamuoyu araştırması, Başkan Barack Obama’ya güven duyulduğunu ortaya koyuyor. Ancak araştırmada, Amerika’nın isteklerini kabul ettirmek için kuvvet kullanmayı tercih ettiği görüşü ağır basıyor. WorldPublicOpininon.org adlı şirket bu araştırmayı, Türkiye’de de Arı Vakfı ve Infakto grubu aracılığıyla yürüttü.

Amerika dışında araştırmaya katılanların ortalama yüzde 61’i, Başkan Obama’nın uluslararası alanda iyi bir politika izlediğine inanıyor. Ancak 20 ülkeden katılımcılar, Amerika’nın askeri güç tehdidini koz olarak kullandığı görüşünde.

Ortalama yüzde 77’lik bir oran, Amerika’yı tehlikeli görüyor. Yine de genelde Amerika’nın dünyada yapıcı rol oynadığı konusundaki görüşler karışık.

Amerika Barış Enstitüsü’nden araştırmacı Randa Slim, Başkan Obama’nın Kahire’deki konuşmasında sunduğu iyi niyeti pekiştirmesi gerektiğini söylüyor: “Obama o bölgelerdeki halka hitap eden sorunlar ve Amerika’yla ilişkilerdeki kritik konularla ilgili kısa vadeli çözümler sunmalı. Bunlardan biri Arap-İsrail gerginliği. İsrail’in Yahudi yerleşim inşaatlarını askıya alması, bu kitleler üzerinde olumlu bir etki yapabilir.”

Kudüs’te, İsrailli ve Filistinliler Obama’nın başkanlığına farklı tepkiler veriyor. Görüşlerini açıklayan bir Filistinli şöyle diyor: “Kahire’de konuştuğunda iyi bir insan, iyi bir başkan izlenimi verdi. Sanıyorum Filistinlilere yardım edecek.”

Bir İsrailli de şöyle konuşuyor: “Dünyayı idare edecek yeteneklere sahip değil. Ama barış konusunda tüm dünyayı etkileyebilir. Belki dünyada barış zamanı geldiği konusunda işaretler verebilir.”

Randa Slim, Obama’nın Irak’tan 2011 sonunda asker çekme takvimine de uymasını istiyor. Slim, Başkan’ın ılımlı İslami değerleri temsil eden gruplarla görüşmesi gerektiğini de savunuyor: “Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgelerde halkla doğrudan konuşması gerekiyor. Hıristiyan bir lider olarak demokrasiyi İslami bir ilke olarak nasıl gördüğünü açıklaması gerekir.”

Steven Kull, “Obama Dönemi’nde Amerika’nın Küresel Görünümü” adlı bu çalışmayı yürüten grubun başkanı: “Amerika İslamcı partilerle ne yapacak? Kahire’deki konuşmasında bu konuda yeterli açıklama yapmadı. Amerika’nın kendi demokratik ilkelerini ihlal edeceği yönünde bir inanç hakim. Çünkü Obama yönetimi, İslamcı partilerin Amerikan dış politikasına yardım etmeyeceğini düşünüyor. Bu, dünya Müslümanları, özellikle de Endonezya gibi ülkeler açısından olumsuz bir durum.”

Endonezyalıların yüzde 54’ü, Obama’nın dış politikasına güveniyor.

Çin’de araştırmaya katılanların yüzde 55’i Obama’ya güveniyor. Bir Çin vatandaşı şöyle diyor: “Daha yeni başkan oldu, çok etkileyici ve genç. Çok tutkulu ve enerjik bir insana benziyor.”

Türklerin Görüşleri Olumsuz

Türkiye’de de büyük bir çoğunluk, ankete katılanların yüzde 72’si, Amerika’nın uluslararası alanda olumsuz rol oynadığına inanıyor. Obama’nın dış politikasına güven duyanların oranı yüzde 45. Duymayanların oranı yüzde 46.

Türkler’in yüzde 70’i Amerika’nın insan haklarına saygısız davrandığı görüşünde. Sadece yüzde 12’si Amerika’nın bu açıdan iyi bir örnek oluşturduğunu söylüyor. Yüzde 45’i diğer ülkelerle işbirliği yapma konusunda Amerika’nın isteksiz olduğunu düşünüyor. Ankete katılan Türklerin yüzde 35’iyse Amerika’nın işbirliği yanlısı olduğuna inanıyor. Türkler’in yüzde 86’sı, Amerika’nın askeri güç kullanma tehdidiyle istediklerini yapma eğiliminde olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG