Erişilebilirlik

Almanya Ilısu Barajı Projesinden Çekildi


Almanya, Avusturya ve İsviçre, tarihi Hasankeyf kentini sular altında bırakacağı ve binlerce kişiyi evlerinden edeceği gerekçesiyle Ilısu barajı projesinden çekildiklerini açıkladı.

Üç ülkenin yayınladığı ortak açıklamada, Türkiye’nin baraj için sözleşmede yer alan çevre, kültürel miras ve yeniden yerleşim kriterlerini yerine getirmediği belirtildi.

Türkiye ise Dicle nehrine kurulması planlanan baraj için gerekli çalışmaların devam edeceğini bildirdi. Barajın üreteceği 4 milyar kilovata yakın elektrikle Güneydoğu ekonomisine katkı yapması planlanıyor.

Avrupalı firmaların, uluslararası kriterleri yerine getirmediği gerekçesiyle sigortalamayı askıya almasından bu yana barajda inşaat faaliyetleri son altı aydır kesilmişti.

Almanya, Dicle Vadisi'nde yer alan Hasankeyf antik kentini sular altında bırakacak Ilısu Barajı projesinden geri çekilme kararı aldı.

Ilısu Barajı, proje olarak gündeme geldiğinden bu yana tartışmalara ve uluslararası kampanyalara neden oldu.

10 bin yıllık antik kent Hasankeyf'in bir bölümünün sular altında kalmasına ve 50 bin kişinin bölgeden tahliyesine yol açacak Ilısu Barajı 2013 yılında tamamlandığında Türkiye'nin ikinci büyük barajı olacak. Ancak Almanya'nın projenin gerçekleşmesi için gerekli konsorsiyumdan finansal desteğini çekmesi bu bağlamdaki planların değişmesine neden olabilecek nitelikte.

Almanya'nın, konsorsiyumun diğer üyeleri İsviçre ve Avusturya ile ortak şekilde koyduğu toplam 153 kredi kriterini Türkiye'nin yerine getirmediğini belirten Berlin'deki hükümet yetkilileri, ilgili bakanlıkların yaptıkları toplantı sonucunda Ilısu Barajı projesinden çekilme kararı aldıklarını ve kredi koşullarını denetleyen komitenin Türkiye'ye yaptıkları ziyaretin sonunda projenin uluslararası standartlardan çok uzak olduğunun ortaya çıktığını açıkladılar.

Son olarak Almanya Ankara Büyükelçisi Eckart Kuntz, geçen hafta Hasankeyf'de incelemelerde bulunmuştu.

Projeye Almanya tarafından 2004 yılında destek verilmesinden bu yana yürütülen karşı kampanyalarda ilk sırada yer alan Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, alınan kararın doğru olduğunu, şimdi Hasankeyf'in UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için çalışmalar yapacaklarını bildirdi.

Uluslararası kampanyada yer alan ve geçenlerder pop sanatçısı Tarkan ile birlikte Berlin'e gelen Hasankeyf Belediye Başkanı Vahap Kusen'de Almanya'nın kararının Hasankeyf'in tarihi zenginliklerin kurtarılması açısından büyük anlam taşıdığını ifade etti.

Vahap Kusen bundan sonraki aşamada Ankara'daki hükümetin de Ilısu Barajı için yeni bir taslak ve proje hazırlaması gerektiğini belirtiyor.

Çeşitli uzmanların yaptığı araştırmalara göre, eğer Ilısu Barajı bu son gelişmeye rağmen hayata geçerse, 400 kilometrelik nehir yatağını kapsayan doğal alanlar geri dönülmez bir biçimde zarar görmüş olacak.




XS
SM
MD
LG