Erişilebilirlik

Sarkozy ve Brown'dan İran'a Ortak Tavır


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown’dan, İtalya’da 8 Temmuz’da yapılacak G-8 zirvesi öncesinde İran’a karşı ortak cephe açıklaması geldi. Fransa’nın Evian kentinde Brown ile bir araya gelen Sarkozy, 8 çalışanı gözaltına alındıktan sonra İran ile ilişkileri gerilen İngiltere’ye destek için, gerekeni yapmaya hazır olduklarını açıkladı. Gordon Brown da, İran yönetiminin tavrını sürdürmesi durumunda, eyleme geçmek zorunda kalacaklarını, bunu da Avrupa Birliği ülkeleriyle beraber yapacaklarını duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown Fransa’nın İsviçre sınırına yakın Evian kentinde Fransa-İngiltere zirvesi için bir araya geldiler. Ekonomik krizin ardından iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için daha önce Mart 2008’de bir araya gelen iki lider, İtalya’nın Aquila kentinde Çarşamba günü yapılacak G-8 zirvesi öncesi ekonomik kriz ve İngiltere-İran gerginliğini ele aldı. İki liderin en önemli açıklaması seçimlerin ardından bir türlü çalkantıların dinmediği İran hakkında oldu. İran seçimlerinin ardından protesto gösterilerinin kanlı bastırılması ve İngiltere Büyükelçiliği’nde çalışan 8 İranlı’nın gözaltına alınmasıyla gerilen Tahran-Londra hattında, Paris’ten Londra’ya destek geldi.

Sarkozy ‘İran yönetiminin, orantısız güç kullanarak göstericilere müdahalesi karşısında şok olduk’ diyerek bu yönetime karşı İngiltere ile bütünüyle dayanışma içinde olduklarını dile getirdi.

İran yönetimine İngiliz Büyükelçiliği çalışanlarının serbest bırakılması çağrısında bulunan Gordon Brown ise İran’a rest çekti . İngiliz Başbakan İran’ın içişlerine karışmak gibi bir niyetleri olmadığını, ancak kendi büyükelçilik çalışanlarına karşı tutumunun devam etmesi durumunda İran’a karşı harekete geçmek zorunda kalacaklarını bunu da Avrupa Birliği üyesi ülkelerle birlikte yapacaklarını açıkladı. Sarkozy de Brown’a destek vererek İngiltere ne isterse yapmaya hazır olduklarını söyledi. Toplantı ardından yapılan ortak açıklamada da iki lider İran’ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda izolasyonu için yeni yaptırımlara hazır olduklarını açıkladılar.

XS
SM
MD
LG