Erişilebilirlik

Almanlar Terörle Mücadele Yasalarını Sertleştiriyor


Almanya uluslararası terörle mücadele yasalarını sertleştirdi. Bu çerçevede Alman ve Türk iç işleri ve güvenlik yetkililerinin PKK’nın finans kaynaklarına karşı ortak mücadele etme kararı aldıkları bildiriliyor.

PKK’nın faaliyetleri 1993 yılından beri Almanya'da yasak. Ancak çeşitli araştırma ve raporlar örgütün gelirini Almanya merkezli uyuşturucu ticaretinden, şantaj, kara para, insan ticareti ve fuhuştan sağladığını öne sürüyor. Bu yollarda toplanan paranın yılda 500 milyon Euro’yu bulduğunu belirten kaynaklar, PKK’nın söz konusu paralarla propaganda kampanyaları yürüttüğünü ve silah satın aldığını kaydediyor.

Geçen günlerde Alman İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bürokratların Türkiye’de İçişleri Bakanlığı ve istihbarat temsilcileri ile bir araya gelerek konuyu masaya yatırdığını doğrulayan Berlin’deki yetkililer, iki tarafın PKK’nın Almanya’daki gizli faaliyetlerine karşı operasyonları daha da sıklaştırma konusunda karar aldıklarını da kaydediyor. Almanya’da son aylarda PKK’nın finansal kaynaklarının kurutulması amacıyla çok sayıda operasyon düzenlemiş, örgüte ait pek çok belgeye, bilgisayara el konulurken, onlarca PKK üyesi hakkında da soruşturma açılmıştı.

Öte yandan Alman hükümeti bundan kısa bir süre önce, Türkiye’nin artık hukuki açıdan güvenli ülke durumuna geldiğini açıklayarak, siyasi ayrımcılık ve baskı nedeniyle iltica talebinde bulunan ve çoğunluğunun PKK yandaşı olduğu tahmin edilen toplam 8 bin kişinin bu yıl sonu itibarıyla ülkeyi terk etmeleri konusunda karar almıştı. Ankara’daki görüşmelerde ‘kırmızı bülten’ ile aranan bazı örgüt üyelerinin Türkiye’ye iadesinin de istendiği belirtiliyor. Öte yandan Alman güvenlik yetkililerinin ise Türkiye ile Almanya arasında yapılan uçak seferlerinde korsanlara ve terör eylemlerine karşı silahlı hava polisinin görev yapmasını istedikleri kaydediliyor. Bu taleple ilgili son kararı Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu verecek.

Öte yandan bundan kısa bir süre önce kabul edilen yeni Alman Terörle Mücadele Yasası’na göre, terör saldırısı için silah ve bomba eğitimi alanlar, kim tarafından ve nerede eğitim aldıklarına bakılmaksızın on yıla kadar hapisle cezanlandırılabilecek. Federal Parlamento’nun Güvenlik Komisyonu, PKK’nın Almanya’da terör örgütü olarak kabul edildiğini ve bu yüzden PKK kamplarındaki eğitiminin de söz konusu yasa kapsamında suç sayılacağını vurguladı.

XS
SM
MD
LG