Erişilebilirlik

Amerika ve Rusya'dan Tarihi Anlaşma


Amerika ve Rusya, stratejik silahları büyük ölçüde azaltmayı taahhüt eden bir çerçeve anlaşma imzaladı.

Anlaşma, Başkan Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından Moskova’da düzenlenen zirvede imzalandı. İki lider, görüşmecilerine Aralık ayında süresi dolacak 1991 tarihli Stratejik Silahları Azaltma Anlaşması'nın yerini alacak yeni anlaşmayı hazırlama talimatı verdi. Çerçeve anlaşma, nükleer savaş başlıklarının 2 bin 200’den 1500 ile 1675 arasına, bunları atan füze sayısının da 1600’den 500 ile bin 100 arasına indirilmesini öngörüyor.

Başkan Obama, Rus meslektaşıyla birlikte zirvenin ilk gününde Washington-Moskova ilişkilerini yeniden gözden geçirdiklerini söyledi.

Medvedev ise, görüşmede sürüncemede kalmış sorunlar dahil tüm konuların ele alındığı belirtti. Rus lider görüşmeyi yararlı, açık ve samimi olarak tanımladı.

Obama, stratejik silahların azaltılmasının önemini vurgulayarak Amerika ve Rusya’nın dünyanın iki büyük nükleer gücü olarak diğer ülkelere örnek olması gerektiğini söyledi.

İki lider tartışmalı füze savunma sisteminde işbirliğini araştıracak bir çalışma yapılacağını da açıkladı.

Başkan Obama yarın da Moskova dışındaki evinde Başbakan Vladimir Putin’le görüşecek.

Rusya Havasahasını Amerika'ya Açıyor

Rusya, Afganistan’a asker ve teçhizat nakleden Amerikan uçaklarına hava sahasını kullanma izni verdi.

Moskova’daki zirve sırasında imzalanan anlaşma, Washington’a asker, teçhizat, cephane, askeri araç ve yedek parça taşımak için yılda 4 bin 500 uçuşa kadar izin veriyor. Bu da günde yaklaşık 12 uçuş anlamına geliyor.

Amerikalı yetkililer, Rusya’nın kendilerinden transit geçiş ücreti almayacağını açıkladı. Bununla birlikte uçaklar Rusya’ya inmeyecek.

Moskova’nın daha önce Amerika’nın, sadece askeri olmayan teçhizatı trenle taşınmasına izin veriyordu.

Beyaz Saray, bu anlaşmayla yakıt ve diğer ulaştırma masraflarından yılda 130 milyon doları aşkın tasarruf edileceğini duyurdu.

Geçen Yıl Askıya Alınan Askeri İşbirliği Devam Edecek

Amerika ve Rusya, geçen yıl Gürcistan’ın işgaliyle askıya alınan askeri işbirliğini de yeniden başlatma kararı aldı.

Karar Başkan Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Moskova’daki görüşmesi sırasında açıklandı.

Beyaz Saray, iki ülke askeri yetkililerinin bu yıl 20 kez görüşme yapmayı planladığını bildirdi.

Washington, Rusya’nın geçen yıl Gürcistan’a girmesini ve hemen ardından da tek yanlı bağımsızlık ilan etmiş olan ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasını protesto etmek amacıyla Moskova’yla askeri işbirliğini askıya almıştı.

Obama bugün yaptığı açıklamada Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne saygı duyulması çağrısında bulundu, ancak Rusya’nın Afganistan savaşına katkılarına da dikkati çekti.

XS
SM
MD
LG