Erişilebilirlik

İran'da Muhalefet Liderine 'Vatan Haini' Suçlaması


İran'ın önde gelen gazetelerinden biri muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi'nin "vatan hainliği" suçundan yargılanması çağrısında bulundu. Kayhan gazetesi Musavi'nin Amerika'dan emir alarak seçimlerden sonra ayaklanma çıkardığını ileri sürdü.

İslam Devrimi'nin liderlerinden olan Musavi 1981 - 1989 yılları arasında başbakanlık yaptı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yakını olan muhafazakar eğilimli din adamı Hüseyin Şeriatmadari tarafından kaleme alınan başyazıda eski Cumhurbaşkanı Muhammet Hatemi'nin de yargılanması isteniyor.

Reform yanlısı eski Cumhurbaşkanı Hatemi, İran'ın liderlerinin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın seçim zaferini onaylayarak demokrasiye karşı "darbe" yaptıklarını savunmuştu.

Bu arada, Hatemi döneminde üst düzey görevlerde bulunan bazı isimlerin "ulusal güvenliğe aykırı davranma" suçundan tutuklandığı bildirildi. Tutuklananlar arasında eski başkan yardımcısı Muhammed Ali Abtahi, eski dışişleri bakan yardımcısı Muhsin Aminzadeh ve eski hükümet sözcüsü Abdullah Ramezanzadeh de bulunuyor. Newsweek muhabiri Maziar Bahari'ye de aynı suçlama yapıldı.

Dün, İnternet sitesinde bir açıklama yayınlayan reform yanlısı din adamı Ayetullah Yusuf Saney usulsüzlük iddialarının rahatsızlık yarattığını tekrar etti ve hükümetin vatandaşlarının haklarını ihlal etme yetkisine sahip olmadığını vurguladı.

Dün ayrıca ülkenin kuzeyindeki Mazandaran vilayetinde protestocuların liderleri arasında olmakla suçlanan 35 kişi tutuklandı.

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştırıldığı iddialarıyla başlayan protesto gösterilerinde 20 kişi öldü, en az bin kişi tutuklandı. Usulsüzlük iddialarını reddeden İranlı yetkililer seçimi Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kazandığını açıklamıştı.

Bu arada, Tahran'daki İngiltere Büyükelçiliği'nde çalışan bir İranlı "ulusal güvenliğe aykırı davranma" suçundan yargılanacak. Tutuklulardan biri olduğu belirtilen Hüseyin Ressam'ın Büyükelçilik siyasi danışmanlarından biri olduğu bildiriliyor.

İran'da Pazar günü dokuz Büyükelçilik pesoneli tutuklanmıştı. Bunların yedisi serbest bırakıldı. Avrupa Birliği Büyükelçilik personelinin tutuklanmasını protesto etti. Birlik ülkeleri İranlı yetkililere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.

İran, şiddetli bir şekilde bastırılan protesto gösterilerinden başta İngiltere ve Amerika olmak üzere batılı ülkeleri ve batı basınını sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG