Erişilebilirlik

Kuzey Kore Füze Denemesi Yaptı


Kuzey Kore bir dizi füze denemesi yaptı. Güney Kore, Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ettiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları uyarınca Kuzey Kore'nin balistik füze denemesi yapması yasak.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı Pyongyang hükümetinin tehditlerine ve kışkırtmalarına karşı koymaya hazır olduklarını bildirdi.

Japon Denizine fırlatılan füzelerin en az 400 kilometre menzili olduğu tahmin ediliyor. Bu menzille Kuzey Kore'nin Güney Kore'nin birçok kentini ve Japonya'yı vurabileceği tahmin ediliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Karl Duckworth "gerginliği arttıran adımlardan kaçınılması gerektiğini" açıkladı. Sözcü, füze denemelerin "yardımcı olmadığını" belirtti. Rusya ve Çin de Kuzey Kore'yi müzakerelere dönmeye çağırdı.

Pyongyang hükümeti gemilerin kıyılarına yakaşmaması gerektiği konusunda bir uyarı yayınladı. Yetkililer, Kuzey Kore'nin daha fazla füze deneyebileceğini düşünüyor.

Kore Yarımadasında Gerginlik Artıyor

Perşembe günü de dört füze denemesi yapan Kuzey Kore uluslararası toplumun tepkisini toplamıştı. Kuzey Kore 25 Mayıs'ta nükleer deneme yapmış, Nisan ayında da balistik füze denemesinde bulunmuştu.

Uzmanlar Kuzey Kore'nin füze denemeleriyle Amerika'ya mesaj vermek istediğini düşünüyor.

Japon yetkililer, daha önce, Kuzey Kore'nin Amerika'nın Bağımsızlık Bayramı olan 4 Temmuz tarihinde uzun menzilli bir füze denemesi yapacağını bildirmişti. Japon yetkililere göre Kuzey Kore'nin uzun menzilli füzeleri Amerika'nın Hawaii adasına ulaşabilecek kapasitede.

Ancak İngiltere'nin Pyongyang Büyükelçisi Peter Hughes, Kuzey Kore'nin uzun menzilli bir füze deneyeceğine dair bir işaret bulunmadığını söyledi.

Güney Koreli yetkililer de Kuzey'in sadece orta menzilli füze denemesinde bulunacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG