Erişilebilirlik

3 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


New York Times’a göre, Amerika’da açıklanan işsizlik rakamları krizin kısa vadede bitmeyeceğini gösteriyor. Gazete, işsizlikle mücadele ve işsizlere yardım amacıyla yeni teşviklerin şart olduğunu vurguluyor.

"Şubat ayında kabul edilen 787 milyar dolarlık teşvik paketinin büyük bölümü hala harcanmadı. Bu paketin üç ila dört milyon kişilik istihdam yaratması bekleniyor. Ancak şu anda işsiz sayısının 4 milyonu aştığı göz önüne alınırsa, bunun ekonomide gerçek bir iyileşme sağlamayacağı ortadadır. Obama ve danışmanları, büyük tartışmalara yol açacağı kesin olan, yeni bir teşvik paketi konusunda çalışmaya başlamalıdır. Yönetim ayrıca çalışanların yeterli ücret alma konusundaki kaygılarına da çözüm bulmalıdır. Acil teşvik paketleri ve işsizlere yönelik yardımlar kadar, ücret düzeyinin yükselmesi de bir gerekliliktir."

Washington Post Afganistan’da Taleban’a karşı büyük bir operasyon başlatan Amerikan birliklerinin asker sıkıntısı yaşadığını belirtiyor. Gazete, takviye asker talebini dile getiren komutanlara baskı uygulandığını öne sürüyor.

"Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones’un, geçen ay Afganistan’daki komutanlara, daha fazla asker istemelerinin başkan Obama için sorun yaratabileceğini söylemesi şaşırtıcı bir gelişmeydi. Elbette Amerikan askerlerinin sayısının artması Afgan halkının tepkisine yol açabilir. Ama bu, bugünün sorunu değildir. Anketler Afgan halkının hala Amerikan askeri varlığını desteklediğini gösteriyor. Bush yönetiminin en büyük hatalarından biri, bir yandan “komutanlar ne isterse verilecek” derken, bir yandan da takviye asker isteyen komutanlara baskı yapmasıydı. Obama, kendi komutanlarının açık sözlü değerlendirmelerine kulak vermelidir. Ve isyancılara karşı oluşturulan yeni stratejinin başarılı olması için komutanlara gereken her türlü kaynağı sağlamak zorundadır.

Christian Science Monitor Obama’nın Guantanamo’nun kapatılması konusundaki tavrını eleştiriyor. Gazete, Obama’dan verdiği sözleri tutmasını istiyor ve şöyle yazıyor:

"2008’de idealist bir yaklaşımla seçim kampanyasını yürüten Obama, Beyaz Saray’a gittikten sonra başkomutan sıfatıyla Amerika’nın gerçeklerini daha farklı görmeye başladı. Daha önce Guantanamo’daki tutukluların ya yargılanmasını ya da serbest bırakılmasını savunan Obama, şimdi “önleyici tutuklama” kavramını ortaya attı. 4 Temmuz’u ilk kez başkan olarak kutlayacak olan Obama, yemin törenindeki konuşmasında Bağımsızlık Bildirgesi, Anayasa ve İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan düşünceler hayata geçmedikçe Amerika’nın güvende olamayacağını söylemişti. Hala dünyayı aydınlatan bu idealler, siyasi çıkarlara feda edilmemelidir."

Boston Globe geçmişte Latin Amerika’da yapılan darbelerin büyük bir kısmının Amerika tarafından desteklendiğini hatırlatıyor. Obama yönetiminin Honduras’taki darbeye karşı çıkmasını önemli bir değişim olarak görüyor.

"Chavez, Honduras’taki darbeden yerel oligarşiyi ve Yanki emperyalizmini sorumlu tutan açıklamalar yaptı. Ama Obama’nın Honduras’ta anayasal sürece destek vermesi, bu suçlamaların inandırıcı olmaktan uzak olduğunu gösterdi. Washington’un bu süreçteki rolü, yerel siyasi çekişmenin taraflarından birini desteklemek olmamalıdır. Amerika, anayasaya bağlılık ilkesinin desteklemelidir. Obama’nın bunu yapması, Amerika’nın Latin Amerika’daki utanç verici müdahalelerinden ciddi bir kopuş anlamına geliyor."

XS
SM
MD
LG