Erişilebilirlik

ABD Afganistan'daki Son Operasyonda İlk Kaybını Verdi


Afganistan’da Taleban’ın kontrolündeki bölgede başlatılan büyük harekatta Amerikan deniz piyadeleri ilk kayıplarını verdi. Dün sabaha karşı başlayan operasyonda bir Amerikan askeri öldü, birkaç asker de yaralandı.

Amerikan ve Afgan kuvvetlerinin, Helmand ilinde başlattığı ortak operasyon sürüyor. “Kılıç Darbesi” adlı operasyona, 4 bin Amerikan deniz piyadesi ile 650 Afgan asker ve polisi katılıyor. Birliklerin sınırlı çapta direnişle karşılaştığı da, yapılan açıklamada belirtildi.

Amerikan ve Afgan kuvvetleri, birkaç saat içinde Taleban kontrolündeki Han Neşin bölgesini geri aldı.

Helmand Valisi, bölgenin daha önce de geri alındığını ancak, askerler çekildikten sonra tekrar Taleban’ın eline geçtiğini söyledi.

Amerikalı Tuğgeneral Larry Nicholson ise, bundan önceki operasyonların aksine, askerlerin bu kez üslerine geri çekilmeyeceğini, yeni karakollar kurup bölgede kalacağını bildirdi.

“Kılıç Darbesi”, Amerikan deniz piyadelerinin, 2004 yılında Irak’ın Felluce kentindeki çatışmadan bu yana en büyük operasyonu oluyor.

Operasyon komşu Pakistan’da kaygı yarattı. Pakistan ordusu isyancıların operasyondan kaçmasını önlemek için sınıra takviye yapıldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletlere göre, dünya haşhaş üretiminin yüzde 90’ı başta Helmand ili olmak üzere Afganistan’da gerçekleşiyor.

Uzmanlara göre, Taleban da, gelirinin önemli bir bölümünü uyuşturucu kaçakçılığından sağlıyor.

XS
SM
MD
LG